⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Starta-eget-lån
ANNONS: Det här är en annonsartikel ifrån Krea.
Att få finansiering för att starta eget kan vara en utmaning. Det finns dock flera prisvärda lånealternativ som bör utforskas innan du överväger att ansöka om ett privatlån eller ta lån från familj och vänner.
Krea har hjälpt över 20 000 företag att hitta rätt företagslån. Ett resultat av detta är att de samlat på sig en hel del information och data om företagslån för nystartade företag.
Vi har frågat Carsten Leth, Vice VD hos Krea och kommersiellt ansvarig för företagslån, om sina bästa insikter!
“I vår analys har vi undersökt 430 helt nystartade företag som har ansökt om företagslån under 2023. Och vi har tagit fram de viktigaste sakerna som du bör tänka på när du just har startat ditt företag”, säger Carsten Leth från Krea.
Vi har sammanställt tre huvudsakliga insikter baserat på data som du kan ha nytta av när du ska ta lån för att starta eget.
Insikt #1 | Ett företagslån är oftast inte rätt lösning.
Endast ungefär 15 % av de nystartade företagen fick sin ansökan om företagslån beviljade. Det högsta belopp som beviljas till nystartade företag är dessutom endast 300 000 kronor, vilket ofta inte räcker till inköp eller investeringar som behöver göras i början av verksamheten. Istället för företagslån kan du först undersöka följande lösningar:
- Bidrag: exempelvis ALMI Mikrolån (almi.se) (max 250 000 kr), eller ifrån Arbetsförmedlingen (arbetsformedlingen.se) (Starta eget-stöd och bidrag till uppstartskostnader).
- Leasing: kan vara lämpligt för vissa branscher, till exempel restaurangbranschen.
- ALMI Innovationslån: för innovativa produkter (max 300 000 kr).
Läs mer på Kreas hemsida om hur dessa olika bidrag och lån för att starta företag (Krea.se) ser ut mer exakt.
Insikt #2 | Har du mer än tre månaders verksamhet kan du beviljas lån, men det kan vara dyrare i början
Efter tre månaders aktiv näringsverksamhet börjar det bli mer sannolikt att du kan hitta ett lån hos en nischbank eller ett finansbolag. Storbankerna är dock vanligtvis restriktiva med att låna ut till nystartade företag utan bokslut. Därför är man oftast tvungen att kika utanför storbankerna och då kan det bli något dyrare. Värt att notera är dock att även storbanker i dagsläget tar mer än 10 % i ränta för deras checkkrediter till mindre företag. Utanför storbanker finns det följande lösningar:
- Företagslån: Ränta ca 15-25 %.
- Leasing: Ränta ca 10-14 %.
- ALMI Innovationslån: Ränta ca 10-12 %.
Insikt #3 | Förbered en bra ansökan
Att söka företagslån är mer komplicerat jämfört med att ansöka om privatlån, där endast inkomst och eventuella betalningsanmärkningar spelar roll. För att beviljas företagslån kräver finansbolag ofta en djupare förståelse för din affärsidé.
“Vi har sett att väldigt många nystartade företag söker företagslån utan att tydligt förklara sin idé eller utan preliminära försäljningssiffror. Det är mer eller mindre omöjligt att få ett företagslån utan någon form av underlag”, säger Carsten Leth, Vice VD på Krea.
Så vad ska du ta med i ansökan och hur lång tid behöver det ta? Först och främst är det inte ett obligatoriskt krav med en utförlig affärsplan. Men du bör åtminstone ha en likviditetsbudget (Krea.se) för de kommande månaderna.
Många affärsidéer (till exempel att öppna en restaurang) går att förklara på några meningar. Försök att inte göra det onödigt komplext. Det är dock viktigt för långivaren att förstå vilken försäljning du förväntar dig per kvadratmeter i restaurangen och hur marginalerna beräknas se ut första året.
Utan en genomarbetad budget blir det svårt att få ett lån beviljat. Utöver det bör du också inkludera preliminära försäljningssiffror för företaget - det går att ladda ner från de flesta bokföringsprogram med några knapptryck. Detta förutsätter också att du sköter den löpande bokföringen ordentligt.
Utöver det krävs inte så mycket extra underlag och banker och långivare får en del information automatiskt genom en kreditupplysning (Krea.se) på ditt företag.
Kom även ihåg:
- Olika branscher har olika förutsättningar för finansiering.
- Kombinera gärna olika finansieringsformer.
- Ha en god plan för hur du ska nå dina mål. Det kan bli jobbigt att låna till en företagsstart som inte går enligt förväntan.