⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Starta franchise - en guide

Starta Eget Info Logotyp-bild

Den här artikeln är en praktiskt inriktad guide till dig som är intresserad av att starta företag som franchisetagare. De flesta vanliga frågor om franchise besvaras. Artikeln innehåller även en lista med franchiseföretag som är aktiva på den svenska marknaden.

Artikelns innehåll

Vad är franchise?

Franchise är en affärsmodell där ett företag som äger ett varumärke och ett affärskoncept låter andra företag använda dessa till en kostnad. Företaget som äger varumärket och affärskonceptet kallas franchiseföretag eller franchisegivare, och företagen som använder dessa kallas franchisetagare.

Franchiseavtal. Grunden i samarbetet mellan franchisegivaren och franchisetagaren är franchiseavtalet. Detta avtal motsvarar de ramar inom vilka franchisetagaren får bedriva sin affärsrörelse. Franchiseavtalet beskriver även de rättigheter och skyldigheter franchisegivaren och franchisetagaren har gentemot varandra.

Franchisegivarens och franchisetagarens ansvar

Franchisegivarens ansvar

Varumärke och affärsmodell. Franchisegivarens centrala roll är att erbjuda franchisetagaren ett inarbetat varumärke och en fungerande affärsmodell.

Löpande stöd och råd. Franchisegivaren erbjuder löpande stöd och råd gällande hur man på ett effektivt sätt driver företag inom franchisekonceptet.

Kvalitetskontroll. Franchisegivaren utför även vanligtvis löpande kontroller av franchisetagarens verksamhet.

Inköp. Franchisegivaren bidrar vanligtvis med inarbetade processer för varuinköp ifrån utvalda och testade leverantörer.

Utbildning. De flesta franchisegivare erbjuder sina franchisetagare utbildningar. Detta gäller dels utbildningar som är specifika för den aktuella branschen och det aktuella franchisekonceptet, men det kan även gälla exempelvis affärsjuridik, finansiell planering m.m.

Marknadsföring. De flesta franchisegivare har inarbetade processer för marknadsföring.

Ytterligare tjänster. Det finns en stor variation gällande vad olika franchisegivare erbjuder. Vissa franchisegivare erbjuder exempelvis tjänster inom juridik, bokföring/redovisning, HR, samt IT-system.

Franchisetagarens ansvar

En franchisetagares grundläggande ansvar är att driva affärsrörelse i enlighet franchisekonceptet, så som preciserat i franchiseavtalet. Det mest centrala delarna är:

Betala olika typer av avgifter. För att få använda franchiseföretagets varumärke och affärskoncept måste franchisetagarna betala avgifter till franchiseföretaget. Läs mer under rubriken Kostnader och avgifter för franchise.

Minimitid. En franchisetagare förbinder sig som regel att driva verksamheten som kortast under en viss period, exempelvis 3 år.

Övriga delar av franchiseavtalet beskrivs längre ned i artikeln.

Fördelar och nackdelar med franchise

Varumärke och efterfrågade produkter/tjänster (fördel). Franchisegivaren bidrar med ett inarbetat varumärke motsvarade produkter eller tjänster som bevisat sig efterfrågas på marknaden.

Färdig affärsmodell (fördel). Franchisegivaren bidrar med en fungerande affärsmodell för hur aktuella varumärket ska nyttjas för att nå maximal lönsamhet.

Avgifter (nackdel). Franchisetagaren måste betala olika typer av ganska stora avgifter till franchiseföretaget.

Begränsad kreativ frihet (nackdel). Franchisegivarens regler begränsar friheten för den individuella franchisetagaren gällande hur verksamheten kan bedrivas och utvecklas.

Begränsade möjligheter för expansion (nackdel). Franchisetagare är begränsade gällande tillväxten i det egna företaget, eftersom franchisegivaren exempelvis måste godkänna om företaget ska expandera genom att starta en ny franchiseenhet på ytterligare en ort.

Kostnader och avgifter för franchise

Franchisetagaren måste betala betydande avgifter till franchisegivaren. De vanligaste och mest betydelsefulla av dessa avgifter är dels en royalty och dels en inträdesavgift. Men även andra avgifter förekommer. I många fall kan avgifternas storlek förhandlas.

Royalty. En franchisetagare måste i de allra flesta betala en avgift beräknad som en procentuell andel av franchisetagarens årliga omsättning. En typisk royalty återfinns vanligen mellan cirka 5 och 10 % av franchisetagarens omsättning. Vad som är en rimlig royalty beror dels på vilken bransch det gäller, men även på vad man som franchisetagare får av franchisegivaren enligt franchiseavtalet.

Inträdesavgift. I de flesta fall måste en ny franchisetagare betala en inträdesavgift för att starta företag inom franchisekonceptet. En typisk inträdesavgift motsvarar vanligtvis 100 000 - 300 000 SEK.

Årliga fasta avgifter. I vissa fall tar franchisegivaren ut en årlig fast avgift, utöver royaltyn.

Avgifter för marknadsföring och utbildning. Obligatoriska och frivilliga löpande avgifter för marknadsföring och utbildning är relativt vanliga.

Kostnader för utrustning m.m. Det förekommer att utrustning m.m. måste köpas in och underhållas i enlighet med franchisegivarens instruktioner.

Kostnader för bokföring, samt juridisk och finansiell rådgivning m.m. I det fall franchisegivaren erbjuder tjänster inom exempelvis företagsadministration tar franchisegivaren ofta betalt för detta.

Utvärdering av franchisegivare

Att starta en franchise är ett mycket stort åtagande, och innan man tar på sig detta bör man noga utreda den aktuella franchisegivaren. Detta kan göras dels genom en noggrann undersökning av franchiseavtalet, och dels genom att prata med franchisegivaren samt med nuvarande och tidigare franchisetagare.

Frågor till franchisegivaren samt utvärdering av franchiseavtalet

Nedan finns förslag på frågor att ställa till potentiella franchisegivare. De frågor som relaterar till innehåll i franchiseavtalet bör även utredas med utgångpunkt i vad som faktiskt står i franchiseavtalet, eventuellt med hjälp av en juridisk rådgivare.

Lokal. Hjälper ni nya potentiella franchisetagare att hitta en bra lokal för verksamheten?

Avgifter. Kan ni redogöra för samtliga avgifter som franchisetagare måste betala? Har ni några representativa räkneexempel för dessa avgifter?

Finansiering och budget. Kan ni hjälpa till med finansiering av verksamheten? Hur mycket pengar behövs? Kan ni hjälpa till med att ta fram budgetar?

Utbildning. Berätta mer om ert utbildningsprogram. Finns utbildningar inom exempelvis, bokföring/redovisning, marknadsföring, juridik, och HR? Kostar utbildningarna något?

Marknadsföring. Berätta mer om er marknadsföringsstrategi. Finns extra avgifter för gemensam marknadsföring? Hur hjälper ni franchisetagare att göra lokal marknadsföring?

Support gällande finansiell planering, juridik m.m. Vilken support ger ni gällande exempelvis finansiell planering och juridik? Vad kostar detta? Kan ni ge några konkreta exempel på hur detta har gått till i praktiken?

Inköp. Hur hjälper ni till med inköp? Måste jag som franchisetagare göra inköp ifrån särskilda leverantörer? Vilka priser har i så fall dessa? Är de marknadsmässiga?

Franchisetagarens vardag. Hur ser en typisk dag ut för era franchisetagare? Hur många timmar bör jag förvänta mig att arbeta per dag/vecka/månad?

Statistik om lönsamhet. Vilken statistik finns gällande lönsamhet hos era franchisetagare? Hur många av dem är lönsamma? Vad är den genomsnittliga omsättningen, vinsten, och lönen för era franchisetagare? Efter hur lång tid blir era franchisetagare lönsamma i genomsnitt?

Statistik om hur länge franchisetagare stannar. Hur lång tid är en genomsnittlig franchisetagare verksam inom franchisekonceptet? Hur många franchisetagare är kvar efter fem år? Varför slutar de franchisetagare som slutar?

Support gällande lönsamhet. Hur hjälper ni franchisetagare som inte lyckas bli lönsamma?

Meningsskiljaktigheter. Hur hanterar ni meningsskiljaktigheter mellan franchisetagare och franchisegivare? Kan ni ge exempel?

Franchisegivarens planer. Vilka planer har ni som franchisegivare de närmsta 10 - 15 åren?

Franchiseavtalet längd. Hur länge gäller franchiseavtalet? Vad händer när det löper ut? Hur lång uppsägningstid har franchiseavtalet? Kan jag som franchisetagare säga upp franchiseavtalet i förtid? Kan ni säga upp det i förtid?

Sjukdom, föräldraledighet och dödsfall. Vad händer om en franchisetagare blir långvarigt sjuk eller vill vara föräldraledig? Vad händer om en franchisetagare dör?

Avsluta eller sälja verksamheten. Vad händer om en franchisetagare vill lägga ned eller sälja verksamheten?

Konkurrerande verksamhet. Finns restriktioner gällande vilken typ av konkurrerande verksamhet franchisetagare kan starta i framtiden? Hur länge sträcker sig dessa?

Avtalsbrott. Vad händer om en part bryter mot franchiseavtalet?

Sekretess. Finns det sekretessavtal mellan franchisetagare och franchisegivare? Hur ser det ut?

Frågor till nuvarande och tidigare franchisetagare

Fråga franchisegivaren om denne kan hjälpa dig att komma i kontakt med franchisetagare, gärna både nuvarande och tidigare. Försök att hitta minst 2 – 3 stycken. De främsta saker man som potentiell franchisetagare vill ha reda på är:

  • Hur är det att vara franchisetagare inom konceptet?
  • Är nuvarande franchisetagare lönsamma?
  • Varför slutade tidigare franchisetagare?
  • Känner sig franchisetagare stöttade av franchisegivaren?

Frågor till nuvarande franchisetagare:

Allmän uppfattning om franchisen. Hur länge har du varit verksam inom franchisekonceptet? Är du nöjd med att vara franchisetagare inom konceptet? Vad är din allmänna uppfattning om franchisen?

Den nya geografiska platsen. Hur tror du att franchisen kommer att fungera på den plats som jag funderar på?

Lönsamhet. Är din franchise lönsam? Vad är omsättningen, vinsten och din egen lön? Efter hur lång tid blev din franchise lönsam?

Franchiseavtalet. Är franchiseavtalet rättvist i din mening? Vilka delar av franchiseavtalet skulle du vilja ändra på?

Vardagen som franchisetagare. Hur ser en typisk dag ut för dig? Hur många timmar i månaden arbetar du?

Relation med franchisegivaren. Berätta om din relation med franchisegivaren. Hur fungerar samarbetet? Varför har ni vanligtvis kontakt? Svarar de snabbt och på ett bra sätt när du hör av dig? Får du den support du anser är rimlig?

Konflikter med franchisegivaren. Har du haft någon konflikt med franchisegivaren? Om ja, berätta i så fall mer. Är franchisegivaren pålitlig och professionell?

Råd. Vilka råd har du till mig som potentiell franchisetagare? Kan du rekommendera att bli franchisetagare inom konceptet?

Bäst och sämst med konceptet. Vad är bäst, och vad är sämst, med att vara franchisetagare inom konceptet?

Tidigare franchisetagare: Försök att även komma i kontakt med minst en tidigare franchisetagare. Ställ frågorna ovan även till dem. Fråga även varför de slutade som franchisetagare, och be dem beskriva hur det gick till.

Hur blir man franchisetagare? Steg för steg

Nedan beskrivs kortfattat steg för steg hur det går till att bli franchisetagare.

Identifiera franchiseföretag. Identifiera ett relativt litet antal franchiseföretag du är intresserad av.

Utvärdera franchiseföretagen. Undersök och kontakta de franchiseföretag du identifierat noga och utvärdera om du vill bli franchisetagare för dem.

Förhandla franchiseavtalet. Förhandla med det franchiseföretag du valt om villkoren i franchiseavtalet.

Budget och finansiering. Gör dels en likviditetsbudget och dels en resultatbudget. Säkerställ att du har nödvändig finansiering.

Starta företag. Starta ett företag i vilket din franchise ska drivas. Läs mer om att starta aktiebolag här.

Fler vanliga frågor

Hur mycket tjänar man på en franchise?

Som franchisetagare kan man tjäna dels lön, och dels utdelning ifrån det aktiebolag som man äger och som man driver franchisen i.

Hur mycket man tjänar på en franchise varierar mycket, och det beror bland annat på:
(i) vilket franchisekoncept det gäller,
(ii) var den aktuella franchisen ligger, och
(iii) hur effektivt man driver sitt företag.

Hur mycket man kommer att tjäna som franchisetagare är givetvis en mycket central fråga. En god idé är att fråga den aktuella franchisegivaren om utförlig statistik om lönsamheten för franchisetagare inom konceptet. Om du inte kan få sådan statistik, fråga i så fall varför, och fundera på om det kan vara ett varningstecken. Prata även med flera nuvarande franchisetagare om franchisekonceptets lönsamhet.

Finns någon typ av certifiering eller liknande för franchiseföretag?

Ja, en kvalitetsstämpel för franchiseföretag är om de är medlemmar i Svenska Franchiseföreningen. Läs mer på svenskfranchise.se/medlemmar.

Vanligaste anledningarna till meningsskiljaktigheter?

Det är inte ovanligt att meningsskiljaktigheter uppstår mellan franchisetagare och franchisegivare. Följande är exempel på vanliga anledningar till sådana meningsskiljaktigheter:

Bristande kommunikation eller support. Exempelvis gällande att franchisetagaren anser att det är svårt att få tydliga svar på frågor ställda till franchiseföretaget inom rimlig tid.

Bestämmelser i franchiseavtalet. Exempelvis gällande avgifter, eller att endast utvalda leverantörer får användas.

Marknadsföring. Exempelvis gällande vem som ska betala för vad, och hur mycket pengar som ska läggas på marknadsföring.

Konkurrerande franchisetagare. Exempelvis gällande nya franchisetagare i samma område som nuvarande franchisetagare.

Hur köper man en existerande franchise?

Ett alternativ till att starta en egen franchise är att köpa en existerande franchise. Följande punkter bör beaktas:

  • Samma noggranna undersökning av franchisegivaren som beskrivs ovan i artikeln bör göras även i detta fall.
  • Utred noga varför den nuvarande ägare vill sälja.
  • Ha en grundlig dialog med franchisegivaren, bland annat om lönsamheten i just den franchise du potentiellt vill köpa.

Läs även vår artikel om att köpa företag.

Finns det några garantier att jag som franchisetagare kommer att lyckas?

Nej, det finns vanligtvis inga garantier för att franchisetagaren kommer att lyckas. Precis som för alla andra nystartade företag är det inte alls ovanligt att de som startar företag som franchisetagare inte lyckas få lönsamhet i rörelsen, och att de därför lägger ner företaget med förlust relativt kort efter start.

Vilka lagar är relevanta?

Det mesta gällande franchise regleras inte särskilt i lagen. Istället gäller helt enkelt samma regler och lagar som all annan affärsverksamhet, exempelvis Aktiebolagslagen, Årsredovisningslagen och Bokföringslagen.

Ett undantag är dock Lag (2006:484) om franchisegivares informationsskyldighet som säger att franchisegivaren är skyldig att ge franchisetagaren viss information på ett tydligt sätt innan ett franchiseavtal ingås.

Lista med svenska franchiseföretag

Nedan följer en lista med exempel på franchiseföretag som verkar i Sverige, indelade i olika kategorier.

Butiker m.m.

7 Eleven Hemsida: 7 Eleven (Bli franchisetagare).

Arkitektkopia – Tryckeri m.m. Hemsida: Arkitektkopia (Franchisetagare).

Electroluxhome – Hemelektronik m.m. Hemsida: Electroluxhome (Bli franchisetagare).

Fogarolli – Kaffebilar. Hemsida: Fogarolli (Franchise).

Guldfynd – Juvelerarbutiker över hela Sverige. Hemsida: Guldfynd.

Hemglass – Den klassiska glassbilen. Hemsida: Hemglass.

ICA. Hemsida: ICA (Så blir du ICA-handlare).

Jaktia – Butiker för jakt. Hemsida: Jaktia (franchise).

Kahls The & Kaffehandel. Hemsida: Kahls The & Kaffehandel (Franchisetagare).

Kandyz – Godisbutiker. Hemsida: Kandyz (Bli franchisetagare).

Lindex – Klädkedja. Hemsida: Lindex (franchise).

Pressbyrån. Hemsida: Pressbyrån (franchise).

Sun Off – Butikskedja inom solskydd. Hemsida: Sun Off (Bli franchisetagare).

Team Sportia – Sportbutik. Hemsida: Team Sportia.

Fastighetsmäklare

Alicia Edelman. Hemsida: Alicia Edelman (Bli franchisetagare).

Husman Hagberg. Hemsida: Husman Hagberg (Franchisetagare).

SkandiaMäklarna. Hemsida: SkandiaMäklarna (Franchisetagare).

Svensk Fastighetsförmedling. Hemsida: Svensk Fastighetsförmedling (Franchisetagare).

Restauranger m.m.

Blackstone Steakhouse. Hemsida: Blackstone Steakhouse (Franchise, på engelska).

Burger King. Hemsida: Burger King (Franchising, på engelska).

Grekiska – Sveriges största grekiska restaurangkedja. Hemsida: Grekiska (Franchise).

Graffiti Café. Hemsida: Graffiti Café (Franchise).

McDonald’s. Hemsida: McDonald’s (Franchising).

O'Learys. Hemsida: O'Learys (Bli franchisetagare).

Pinchos. Hemsida: Pinchos (Franchise, på engelska).

Sibylla – Gatukök. Hemsida: Sibylla (Franchise).

Taco bar. Hemsida: Taco Bar (Franchise).

Waynes Coffee – Café. Hemsida: Waynes Coffee (Bli franchisetagare).

Övrigt

Anticimex – Skadedjursbekämpning. Hemsida: Anticimex.

Garageportexperten – Experter på garageportar. Hemsida: Garageportexperten (Franchisetagare).

Länsförsäkringar. Hemsida: Länsförsäkringar (Bli franchisetagare).

Rent a Tent – Uthyrning av tält m.m. Hemsida: Rent a Tent (Franchise).

Ångtvättbilen – Golvrengöring och golvunderhåll. Hemsida: Ångtvättbilen söker franchisetagare.

SECOR – Säkerhetsdörrar. Hemsida: SECOR (Bli franchisetagare).

Skyltstället – Marknadsföring via skyltar. Hemsida: Skyltstället (Bli franchisetagare).

Svenska Skydd – Säkerhetsdörrar. Hemsida: Svenska Skydd (Franchisetagare).

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).