⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Att köpa företag
Den som inte vill lägga de resurser och ta de risker som är förknippade med att starta eget företag kan som ett alternativ överväga att köpa ett befintligt företag. Att köpa ett företag kräver dock givetvis andra resurser och medför andra typer av risker.
Artikelns innehåll
- Fördelar och nackdelar med att köpa ett företag
- Två typer av företagsförvärv: bolagsförvärv och inkråmsöverlåtelse
- Mer om inkråm och inkråmsöverlåtelser
- Företagsmäklare
Läs även vår artikel om franchise, vilket kan vara ett alternativ till att köpa ett företag.
Den som planerar att faktiskt genomföra ett företagsförvärv rekommenderas starkt att kontakta relevant fackman, exempelvis en revisor eller en jurist, för rådgivning gällande exempelvis juridiska aspekter av själva företagsförvärvet, samt eventuella skatteeffekter.
Fördelar och nackdelar med att köpa ett företag
Fördelar:
- Att köpa ett existerande företag innebär vanligtvis att man köper en rörelse som redan bevisat sig vara lönsam. Detta kan minska risken jämfört med att starta ett företag, eftersom det kan vara svårt att veta om ett nystartat företag kommer att bli lönsamt eller inte.
- Att starta ett företag från grunden kan ta lång tid gällande att få rörelsen lönsam, vilket kan göra att det dröjer lång tid innan motsvarande investering ger avkastning. Att köpa ett företag kan innebära att man får avkastning på sin investering snabbare.
- Det kan i vissa fall vara enklare att få finansiering för köp av ett existerande företag än att få finansiering till att starta ett nytt företag. Läs mer om företagslån här.
- Att köpa ett existerande företag innebär vanligtvis att man direkt har kunder i företaget, medan det vanligtvis tar tid att få kunder i ett nystartat företag.
- Att köpa ett existerande företag innebär i förekommande fall att det finns upparbetade kontakter exempelvis med leverantörer, och även anställda i företaget.
Nackdelar:
- En uppenbar nackdel med att köpa ett företag är att man vanligtvis måste betala marknadsvärdet för att köpa ett företag. Detta kan innebära att det kan vara svårt att få en tillräckligt hög lönsamhet i företaget för att företagsförvärvet ska löna sig.
- Ytterligare en risk med att köpa ett företag är att man kanske inte får all information om företaget i samband med företagsförvärvet. Kanske är det så att de nuvarande ägarna vill sälja för att de befarar att lönsamheten i företaget kommer att minska under de kommande åren.
Två typer av företagsförvärv: bolagsförvärv och inkråmsöverlåtelse
Gällande hur företagsförvärv går till i praktiken finns två huvudtyper ifrån ett juridiskt perspektiv:
- Bolagsförvärv. Vid bolagsförvärv överlåts aktierna i företaget som köps till den eller de parter som köper företaget.
- Inkråmsöverlåtelse. En inkråmsöverlåtelse innebär att tillgångarna som motsvarar den aktuella företagsverksamheten överlåts.
Mer om inkråm och inkråmsöverlåtelser
En inkråmsöverlåtelse innebär att den eller de parter som köper företaget inte köper aktierna i företaget. Istället köper de mer eller mindre samtliga tillgångar relaterade till företagets rörelse. Dessa tillgångar kallas i sammanhanget för inkråm.
Inkråmet överförs i samband inkråmsöverlåtelsen till ett bolag som ägs av de som köper företaget. Vid en inkråmsöverlåtelse byter inga aktier därför vanligtvis ägare.
Vid köp av företag är det mycket viktigt att undersöka verksamheten som är tänkt att förvärvas. En risk är att det föreligger problem i det bolag som idag äger verksamheten, exempelvis gällande brister i bokföringen, ej redovisade skulder, eller andra juridiska problem. Eftersom ett inkråmsförvärv inte innebär att man tar över ägandet i bolaget som idag driver verksamheten, blir risken för att detta bolag är misskött mindre viktig än vid ett bolagsförvärv.
En nackdel med inkråmsöverlåtelser är att det kan vara svårt att inkludera alla relevanta tillgångar i inkråmsöverlåtelseavtalet, vilket är viktigt. Det är helt enkelt lätt att missa en viktig tillgång.
Det inkråm som ingår i inkråmsöverlåtelsen kan exempelvis vara maskiner, patent och varumärken, och andra tillgångar. Det kan även finnas komplicerade juridiska aspekter gällande exempelvis anställningsavtal vid inkråmsöverlåtelser.
Att genomföra en lyckad inkråmsöverlåtelse kan i praktiken vara svårt. Läs mer om inkråmsöverlåtelser här:
Företagsmäklare
Företagsmäklare arbetar dels med att sammanföra säljare och köpare, och dels med att ge säljare och/eller köpare rådgivning i samband med företagsförvärv.
Fördelen med att använda sig av en företagsmäklare är att dessa som regel är experter med stor erfarenhet av företagsöverlåtelser. Nackdelen är att företagsmäklare – precis som andra konsulter – tar betalt för sina tjänster.
Det betyder att den som inte spenderar stora summor på själva företagsförvärvet kan bli tvungen att betala ett högt arvode i relation till affärens storlek. Om arvodet är för högt i relation till affärens storlek riskerar en i grunden lönsam affär att bli en förlustaffär.
Nedan följer en lista på svenska företagsmäklare.
- Eriksson & Carlsson
- Länia Företagsförmedling
- Företagsförmedlingen
- Bolagsbron
- Tactic företagsförmedling
- Ekstam och Partners Företagsförmedling
- Strago företagsförmedling
- Ehandelsmäklarna
- Skoglunds företagsförmedling
- A3 Företagsförmedling
- Din Företagsmäklare
- Bizbroker företagsmäklare
- Exitpartner AB
- Hitta ytterligare företagsmäklare hos Bolagsplatsen (hitta rätt företagsmäklare)
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).