⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025

Factoring: fakturaköp och fakturabelåning

Starta Eget Info Logotyp-bild

Factoring är ett samlingsnamn för dels fakturaköp och dels fakturabelåning, vilka är vanliga typer av finansieringslösningar för företag som bygger på kundfakturor. Den här artikeln ger en heltäckande och praktiskt inriktad överblick av dessa tjänster.

Artikelns innehåll:

  • Vad är fakturaköp, factoring och fakturabelåning?
  • Så fungerar det i praktiken, och så snabbt får företaget pengarna
  • Kan mitt företag använda factoring?
  • Vad kostar fakturaköp och fakturabelåning?
  • Att jämföra olika factoringbolag är centralt
  • Alternativa sätt att finansiera företaget
  • Fördelar och nackdelar
  • Vanliga frågor
  • Factoringbolag och andra aktörer på marknaden för fakturaköp och fakturabelåning (lista)

Vad är fakturaköp, factoring och fakturabelåning?

Factoring är ett samlingsbegrepp för dels fakturaköp och dels fakturabelåning. Ett annat ord för factoring är fakturafinansiering. Ett factoringbolag är ett finansiellt företag som erbjuder tjänster inom factoring.

  1. Fakturaköp innebär att ett factoringbolag köper ett företags kundfakturor. Företaget som sålt fakturorna får betalt relativt omgående, medan factoringbolaget får betalt när kunden betalar.
  2. Fakturabelåning innebär upptagande av ett företagslån hos ett factoringbolag med en kundfaktura som säkerhet. Även här får företaget som belånar fakturan utbetalning relativt omgående. Ibland används begreppet fakturakredit istället för fakturabelåning.

Notera att vissa factoringbolag använder dessa begrepp delvis olika. Det är därför viktigt att noga läsa igenom villkoren för de factoringtjänster man jämför och tecknar sig för.

Så fungerar det i praktiken, och så snabbt får företaget pengarna

Följande beskriver kortfattat hur factoring vanligtvis fungerar i praktiken:

  • Ett företag ansöker om att få sälja eller belåna sina fakturor hos ett factoringbolag. Detta sker enkelt online via factoringbolagets hemsida.
  • Om företaget får tjänsten beviljad, så får företaget tillgång till factoringbolagets onlinesystem och kan börja skapa och skicka fakturor i detta system.
  • För varje faktura som skapas ser företaget om den kan säljas/belånas eller inte.
  • Både vid fakturabelåning och fakturaköp kan utbetalning ofta erhållas inom ett till två dygn. Notera dock att tiden för utbetalning kan variera betydligt mellan olika factoringbolag.

Många factoringbolag kräver att man skapar och skickar fakturor via deras system, men inte alla. Det finns factoringbolag som istället accepterar att man skapar egna originalfakturor och skickar dessa till factoringbolaget.

Checklista – om företaget funderar på factoring

Innan företaget bestämmer sig för att överhuvudtaget använda sig av fakturaköp eller fakturabelåning så bör följande frågor och tips noga beaktas. Den här artikeln ger information som hjälper dig att göra detta.

  • Är fakturaköp eller fakturabelåning bäst? Med eller utan regress?
  • Vad blir den totala kostnaden för den typ av factoring jag funderar på? Går det att ekonomiskt motivera denna kostnad?
  • Har alla möjliga avgifter som kan uppkomma beaktats? Läs noga det finstilta i avtalet med factoringbolaget.
  • Villkoren och kostnaderna för fakturaköp och fakturabelåning kan skilja sig betydligt mellan de olika factoringbolagen. Att jämföra olika factoringbolag är centralt för att säkerställa att villkoren blir så bra som möjligt.
  • Hur påverkas mina kundrelationer om jag börjar med factoring?
  • Är factoring det bästa alternativet överhuvudtaget? Eller finns det någon annan lämpligare finansieringslösning?

Fakturaköp med eller utan regress

Regress kommer ifrån latin och betyder ungefär tillbakagång. I detta sammanhang handlar det om vem som står för kreditrisken, det vill säga risken att fakturan ifråga inte betalas. Är det factoringbolaget eller företaget som sålt fakturan som står för kreditrisken?

Fakturaköp med regress (regressrätt) innebär att företaget som sålt fakturan måste betala tillbaka beloppet som utbetalats ifall kunden inte betalar fakturan.

Fakturaköp utan regress innebär att factoringbolaget tar risken för obetalda fakturor och att företaget som sålt fakturan inte behöver betala tillbaka något ifall en kund inte betalar fakturan.

Fakturabelåning sker vanligtvis med regress, det vill säga factoringbolaget står inte för kreditrisken.

Kan mitt företag använda factoring?

Fakturaköp och fakturabelåning är vanligtvis endast möjligt om företaget uppfyller följande krav.

  • De flesta factoringbolag köper och belånar bara fakturor som är ställda till företag. Det finns dock factoringbolag som accepterar att fakturor är ställda till privatpersoner.
  • Företagets kunder ska vara kreditvärdiga. Detta gäller särskilt vid fakturaköp utan regress.
  • Företagets fakturor ska vara utställda med vedertagna villkor. Exempelvis kan fakturor med ovanligt lång betalningstid ofta inte säljas eller belånas.
  • En del factoringbolag köper och belånar fakturor endast ifrån aktiebolag, medan andra factoringbolag också accepterar enskild firma, handelsbolag och kommanditbolag.
  • Det är vanligt att företaget måste ha funnits tillräckligt länge för att ha en registrerad årsredovisning.
  • Flera factoringbolag har krav på en minsta årlig omsättning om cirka en miljon SEK.
  • Flera factoringbolag kräver att företaget är registrerat för F-skatt.

Vad kostar fakturaköp och fakturabelåning?

Den som funderar på factoring ska vara medveten om att dessa tjänster innebär betydande kostnader.

Kostnaden för fakturaköp anges ofta som ett procentuellt avdrag. Fakturaköp utan regress (factoringbolaget står för kreditrisken) är självfallet dyrare än fakturaköp med regress. Det är vanligt att kostnaden för fakturaköp motsvarar cirka 1 - 4 procent av fakturabeloppet.

Kostnaden för fakturabelåning anges ofta som en ränta, vilken vanligtvis kan uppgå till mellan 1 - 5 procent per månad.

Jämför kostnaden med företagslån

Det är vanligtvis en god idé att jämföra kostnaden för factoring med andra typer av finansiering, exempelvis företagslån. Läs vår artikel om företagslån.

Andra avgifter

Förutom de kostnader för factoring som beskrivs ovan kan andra avgifter i många fall tillkomma. Vilka avgifter som tillkommer och hur stora de är skiljer sig betydligt mellan olika factoringbolag. Exempel på avgifter är:

  • Uppläggningsavgift/Startavgift: en initial avgift i samband med att tjänsten för fakturaköp eller fakturabelåning beviljas.
  • Serviceavgift/Hanteringsavgift/Fakturaavgift: en avgift som utgår per faktura som belånas eller säljs.
  • Årliga eller månatliga fasta avgifter för att ha tillgång till tjänsten ifråga och som ska betalas oavsett om tjänsten utnyttjas eller inte kan tillkomma. Ett exempel på en sådan avgift är limitavgift, vilken används främst vid fakturabelåning. Läs om limiter längre ned i artikeln.
  • Avgifter för påminnelser, inkasso, dröjsmålsränta, med mera. Det kan med andra ord tillkomma avgifter i samband med att en kund inte betalar en faktura i tid.

Limit - en sammanlagd maxgräns

När factoringbolaget beviljar en tjänst för fakturaköp eller fakturabelåning till ett företag så tar det på sig att betala ut kapital till företaget ifråga i det fall tjänsten utnyttjas. Detta binder kapital hos factoringbolaget, vilket är kostsamt. För att begränsa denna kostnad så sätter factoringbolaget en gräns för hur stort kapital ett företag får ha utestående hos factoringbolaget. Denna gräns kallas limit.

Exempel. Om ett företag har tjänsten fakturabelåning med en limit om 100 000 SEK hos ett factoringbolag så betyder det att företaget ifråga inte kan ha belånat fakturor för mer än 100 000 SEK samtidigt.

Att jämföra olika factoringbolag är centralt

Det finns en mycket betydande variation gällande dels hur snabbt man får utbetalning vid factoring, och dels kostnaden för factoring. Det finns även en stor variation gällande vilka avgifter som tillkommer, och hur stora de är.

För att jämföra factoringbolag och identifiera vilken tjänst som passar ditt företag bäst bör samtliga avgifter tas hänsyn till, och specifika avtalsvillkor läsas noga.

Alternativa sätt att finansiera företaget

Fakturaköp och fakturabelåning är finansieringslösningar för företag. Exempel på andra finansieringslösningar är:

Fördelar och nackdelar

Fördelar med fakturaköp och fakturabelåning

  1. Ökad likviditet. Företaget får betalt direkt vid försäljning eller belåning av en faktura. På så vis ökar företagets likviditet.
  2. Minskad administration. I många fall hanterar factoringbolaget administration gällande exempelvis försenade betalningar.
  3. Minskad kreditrisk gäller för tjänster utan regress. Genom att sälja fakturor utan regressrätt garderar företaget sig emot risken att kunder inte betalar.

Nackdelar med fakturaköp och fakturabelåning

  1. Kostnader. Den mest uppenbara nackdelen med fakturaköp och fakturabelåning är att factoringbolaget tar betalt för tjänsten ifråga, och att detta motsvarar en betydande kostnad.
  2. Kundrelationer. Denna punkt gäller främst vid fakturaköp utan regress. Om man har en viktig kund som vill diskutera betalningslösningar gällande obetalda fakturor så kan det uppstå problem i kundrelationen om factoringbolag istället vill använda sig av inkasso och kronofogden för att få betalt.

Vanliga frågor

Hur mycket av en faktura kan belånas vid fakturabelåning?

Detta skiljer sig mellan olika factoringbolag men ett riktmärke är att cirka 60 - 85 % av fakturans belopp kan betalas ut direkt när fakturan belånas och att resten (avdraget för avgifter) betalas ut när fakturan betalats.

Måste alla fakturor säljas eller belånas?

Nej, vanligtvis måste man inte sälja eller belåna alla fakturor när man anlitar ett factoringbolag. Däremot kräver vissa factoringbolag att man sammanlagt säljer eller belånar fakturor motsvarande ett minimibelopp.

Finns det övre eller undre beloppsgränser för fakturor vid factoring?

Vanligtvis finns inga sådana gränser per faktura. Dock finns det vanligtvis så kallade limiter, läs mer om detta i artikeln ovan.

Kan man sälja enstaka fakturor?

Ja, flera factoringbolag erbjuder fakturaköp även gällande enstaka fakturor.

Kan man sälja fakturor som redan skickats, eller förfallna fakturor?

De flesta factoringbolag köper inte fakturor som redan skickats, även om en del gör det, se exempelvis Capcito (Sälja fakturor). Det vanliga är istället att man först får tjänsten fakturaköp beviljad, och efter det börjar man skapa och sälja fakturor i factoringbolagets onlinesystem.

Det är mycket ovanligt att factoringbolag köper förfallna fakturor.

Ser mina kunder att jag sålt eller belånat deras faktura?

Ja, så är det vanligtvis. Om fakturan skickas via factoringbolagets system så framgår detta vanligtvis på fakturan, och om du skickat en egen faktura som factoringbolaget köpt eller belånat så brukar factoringbolaget meddela kunden om detta.

Tas en kreditupplysning i samband med att företaget tecknar en tjänst för factoring?

Ja, det är vanligt att en kreditupplysning tas i samband med att ett företag ansöker om fakturabelåning eller fakturaköp. Gäller det ett aktiebolag kan kreditupplysning tas för dels aktiebolaget som tecknar sig för tjänsten, och dels för aktiebolagets företrädare. Gäller det en enskild firma eller ett handelsbolag tas kreditupplysning vanligtvis på ägarna.

Tar factoringbolaget en kreditupplysning på mina kunder?

Ja, i vissa fall tar en del factoringbolag en kreditupplysning på det företag fakturan är utställd till.

Vad händer om en kund inte betalar en såld faktura?

Om en faktura sålts med regress och en kund inte betalar fakturan så måste företaget som sålt fakturan betala tillbaka pengarna till factoringbolaget, läs mer om regress ovan i artikeln.

Om en faktura sålts utan regress så finns kreditrisken istället hos factoringbolaget. Ofta löses situationer av den här typen i samråd med företaget som sålt fakturan. I slutändan kan dock factoringbolaget komma att använda sig av inkasso och kronofogden för att få betalt av kunden.

Är fakturaköp och fakturabelåning med betalningsanmärkning möjligt?

Ja, det är möjligt hos vissa factoringbolag.

Kan man sälja fakturor ställda till företag utomlands?

En del factoringbolag köper fakturor som ska skickas utomlands, men denna möjlighet ingår vanligtvis inte i standardpaketen.

Vad är omvänd factoring?

Omvänd factoring är en typ av leverantörsfinansiering som innebär att en kund ordnar finansieringen till ett köp. Så här fungerar det vanligtvis:

  1. Kunden anlitar ett factoringbolag för omvänd factoring med leverantörens vetskap.
  2. Kunden gör ett inköp.
  3. Leverantören skickar en faktura till kunden.
  4. Kunden godkänner fakturan och skickar den till factoringbolaget.
  5. Factoringbolaget betalar leverantören, vanligtvis relativt omgående.
  6. Kunden betalar factoringbolaget, vanligtvis senast när fakturan förfaller.

Det främsta skälet till att en kund använder sig av omvänd factoring är att det är förenat med lägre kreditrisk för leverantören, och att betalningsvillkoren därför kan bli bättre.

Vilka typer av företag använder sig av fakturaköp och fakturabelåning?

Det finns en stor variation av företag som använder sig av factoring, men framförallt mindre företag som har andra företag som kunder använder sig av dessa tjänster. Vanliga branscher är:

  • Byggbranschen, inklusive hantverkare.
  • Konsultföretag.
  • Frilansare.

Factoringbolag och andra aktörer på marknaden för fakturaköp och fakturabelåning (lista)

Nedan finns en lista på factoringbolag, banker och andra aktörer verksamma inom fakturaköp och fakturabelåning i Sverige.

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).