⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025

F-skatt, FA-skatt och A-skatt

Starta Eget Info Logotyp-bild

Artikeln definierar och förklarar vad F-skatt, FA-skatt och A-skatt är. De flesta relaterade frågor besvaras.

Artikelns innehåll

  • Vad är F-skatt?
  • Vad är A-skatt?
  • Vad är FA-skatt?
  • Så ansöker man om F-skatt och FA-skatt, samt kostnad och tid
  • Fler vanliga frågor

Vad är F-skatt?

F-skatt står för företagsskatt. Ett företag som har innehar F-skatt har ansvar att betala de skatter och avgifter som uppkommer i rörelsen. För att förtydliga detta noterar vi att för exempelvis anställda (som inte har F-skatt) gäller att arbetsgivaren har ansvar att betala skatter och avgifter relaterade till den anställdes lön.

Vilka kan ha F-skatt?

Alla företagsformer, det vill säga aktiebolag, handelsbolag, enskild firma och kommanditbolag, kan inneha F-skatt. Även en del andra organisationsformer, exempelvis ekonomiska föreningar, kan inneha F-skatt.

För att få F-skatt krävs att företaget bedriver näringsverksamhet, och följer regler gällande deklaration av skatter och avgifter.

Vad är A-skatt?

A-skatt står för anställningsskatt. Den som är anställd hos en arbetsgivare ska betala A-skatt. Det är dock arbetsgivaren som har ansvar för att både skatt och arbetsgivaravgifter för den anställde betalas. Innan lön betalas ut till en arbetstagare har därför arbetsgivaren vanligtvis dragit av både för skatt och arbetsgivaravgifter.

Vad är FA-skatt?

FA-skatt innehas av den som både driver en enskild firma och är anställd hos en annan arbetsgivare.

Vid anställningen används delen av FA-skatten som motsvarar A-skatt, vilket gör att skatt och arbetsgivaravgifter betalas av organisationen där personen har sin anställning. I den enskilda firman används delen av FA-skatten som motsvarar F-skatt.

Så ansöker man om F-skatt och FA-skatt, samt kostnad och tid

Man ansöker om F-skatt och FA-skatt hos Skatteverket. Detta görs enklast genom att man loggar in med BankID på statliga hemsidan Verksamt.se (Registrera F-skatt m.m.)

Ansökan om F-skatt eller FA-skatt kan även göras i samband med att ett företag startas. Läs mer om hur det går till i följande artiklar:

Kostnad och tid

En ansökan om F-skatt eller FA-skatt kostar ingenting. De flesta korrekt utformade ansökningar beviljas inom mellan två till sex veckor (uppgift ifrån 2025).

Fler vanliga frågor

Måste företag ha F-skatt? Vad innebär det att ett företag inte innehar F-skatt?

Företag måste inte ha F-skatt. Däremot gäller att de flesta företag bör ha F-skatt för att kunna bedriva en effektiv affärsrörelse. Med andra ord bör utgångspunkten vanligtvis vara att företaget ska ha F-skatt. Det är särskilt viktigt för företag som säljer tjänster att inneha F-skatt.

Om ett företag inte har F-skatt innebär det att företagets kunder har ansvar att betala in vissa skatter och avgifter relaterade till köp av tjänster ifrån företaget, enligt särskilda regler som beskrivs på Skatteverket.se (Godkännande för F-skatt)

Måste man ha F-skatt för att fakturera?

Nej, ett företag måste inte ha F-skatt för att fakturera, men om ett företag inte har F-skatt bör det tydligt framgå på fakturan att F-skatt inte innehas. De flesta företag bör ha F-skatt, läs mer om detta i svaret på frågan ovan.

Måste holdingbolag ha F-skatt?

Nej, holdingbolag måste inte ha F-skatt, och många holdingbolag har det inte heller. Anledningen till detta är att holdingbolag vanligen endast äger aktier i andra bolag, varvid de inte skickar några fakturor.

Kan man anlita företag utan F-skatt?

Ja, man kan anlita företag som inte innehar F-skatt. Det kan dock vara värt att tänka efter en extra gång innan man gör det, särskilt om det gäller köp av tjänster i vilket fall man som köpare har ansvar att betala säljarens skatter och avgifter. Läs mer om detta i frågorna ovan.

Hur tar man reda på om ett företag har F-skatt?

För att ta reda på om ett företag har F-skatt så kan man använda Skatteverkets e-tjänst: Skatteverket.se (Hämta företagsinformation).

Kan man bli av med sin F-skatt? Hur får man tillbaka den, och hur lång tid tar det?

Ja, ett företag kan bli av med sin F-skatt. Exempelvis kan ett företag som inte redovisar eller betalar sina skatter korrekt få sin F-skatt återkallad.

F-skatten kan också återkallas om företaget inte anses bedriva näringsverksamhet, om företaget gått i konkurs, eller om innehavaren har näringsförbud.

Beslut om återkallelse av F-skatt fattas av Skatteverket. Beslut om återkallad F-skatt kan överklagas. Ett företag vars F-skatt dragits in på Skatteverkets initiativ kan ansöka om få tillbaka denna efter en period om 2 år.

Ett företag som inte längre vill ha F-skatt kan begära att Skatteverket återkallar den.

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).