⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Kommanditbolag
Artikeln beskriver vad ett kommanditbolag är, hur de startas och hur de drivs. De flesta vanliga frågor om kommanditbolag besvaras. Fördelar och nackdelar med kommanditbolag jämfört med aktiebolag och handelsbolag behandlas.
Artikelns innehåll
- Vad är ett kommanditbolag?
- Så startar man ett kommanditbolag
- Kommanditbolagets drift
- Kommanditbolag – fördelar och nackdelar
- Vad kostar det att starta ett kommanditbolag och hur lång tid tar det?
- Fler vanliga frågor
Vad är ett kommanditbolag?
Kommanditbolag är en bolagsform i Sverige med förkortningen KB. Ett kommanditbolag är en juridisk person och kan liknas vid en särskild typ av handelsbolag. Den egenskap som främst skiljer kommanditbolag från handelsbolag är att det finns två olika typer av delägare:
- Komplementärer. Denna typ av delägare har obegränsat personligt ansvar för kommanditbolagets verksamhet, på samma sätt som delägare av handelsbolag har. Detta inkluderar exempelvis betalningsansvar för kommanditbolagets skulder och betalningsförpliktelser.
- Kommanditdelägare. Denna typ av delägare har begränsat personligt ansvar, likt det som gäller för ägare av aktiebolag.
Ett kommanditbolag måste ha minst en kommanditdelägare och minst en komplementär. Detta eftersom ett kommanditbolag utan minst en komplementär skulle motsvara ett handelsbolag och ett kommanditbolag utan minst en kommanditdelägare skulle motsvara ungefär ett aktiebolag. I praktiken skulle dock ett kommanditbolag utan en komplementär räknas som ett handelsbolag och delägarna skulle vara personligt ansvariga för bolaget.
En minimal kapitalinsats krävs för kommanditdelägaren
För komplementärer finns inget krav på kapitalinsats. Däremot finns krav på kapitalinsats för kommanditdelägaren, men den minsta möjliga kapitalinsatsen är så låg som endast 1 SEK. Kapitalinsatsen betalas oftast i pengar, men den kan även utgöras av kommanditdelägarens arbete, eller tillgångar värdefulla för verksamheten.
Så startar man ett kommanditbolag
I listan nedan beskrivs steg för steg hur ett kommanditbolag startas. Klicka på länkarna för information om de olika stegen. Att starta ett kommanditbolag är mycket likt att starta ett handelsbolag och ytterligare detaljer finns i vår artikel om handelsbolag.
Kommanditbolagsavtal. Ett avtal mellan de som ska starta kommanditbolaget måste finnas. Läs mer om kommanditbolagsavtalet här.
Namnförslag. Minst 2-3 namnförslag bör tas fram. Läs om de regler som gäller i vår artikel om företagsnamn.
Verksamhetsbeskrivning. En verksamhetsbeskrivning skrivs.
Firmatecknare. Vem eller vilka som ska vara firmatecknare bestäms. Läs mer i vår artikel om handelsbolag.
SNI-koder. En eller flera SNI-koder väljs.
Verksamt.se. Med förberedelserna ovan klara är nästa steg att registrera kommanditbolaget hos myndigheterna. Detta görs enklast genom att en delägare loggar in med BankID på Verksamt.se, vilket är en statlig hemsida. Se Verksamt.se (Starta kommanditbolag).
Ytterligare registreringar. De flesta företag behöver momsregistrering, arbetsgivarregistrering, och registrering av F-skatt. Dessa registreringar görs enklast i samband med registreringen av kommanditbolaget i steget ovan.
SA-skatt. Delägarna måste personligen registrera sig för så kallad SA-skatt hos Skatteverket. Läs mer på Skatteverket.se (Om SA-skatt).
Verklig huvudman. Det sista steget är att registrera vem eller vilka som är så kallad verklig huvudman i företaget. Läs mer på Bolagsverket.se (Verklig huvudman).
Kommanditbolagets drift
De löpande administrativa kraven för kommanditbolag är mycket lika handelsbolagets administrativa krav. Sammanfattningsvis inkluderar dessa:
Löpande bokföring. Alla företagsformer måste upprätta löpande bokföring.
Bokslut. Årligt bokslut.
Momsdeklaration och momsbetalning. Om kommanditbolaget är momsregistrerat så ska moms betalas in och deklareras till Skatteverket, antingen månadsvis, kvartalsvis eller årsvis. Läs mer i vår artikel om momsdeklaration.
Arbetsgivardeklaration och relaterade betalningar. Om kommanditbolaget är registrerat som arbetsgivare så ska varje månad en arbetsgivardeklaration lämnas till Skatteverket, och i förekommande fall ska även arbetsgivaravgift och avdragen skatt för anställdas löner betalas.
Preliminärskatt. Varje månad ska kommanditbolaget betala preliminärskatt till Skatteverket. De sammanlagda betalningarna av dessa under ett år är tänkta att motsvara skatter och avgifter för detta år. Efter årets slut ska mellanskillnaden betalas eller betalas tillbaka.
Kommanditbolagets deklaration. Kommanditbolaget ska inlämna en årlig inkomstdeklaration till Skatteverket.
Delägares deklaration. Kommanditbolagets delägare ska deklarera uppgifter om kommanditbolaget i sin privata årliga inkomstdeklaration.
Eventuell ytterligare administration. Beroende på vilken verksamhet kommanditbolaget driver så kan ytterligare administration bli nödvändig.
Kommanditbolag – fördelar och nackdelar
Ett kommanditbolag ska ha minst två delägare, medan en enskild firma endast har en ägare. Vi beskriver därför fördelar och nackdelar med kommanditbolag endast jämfört med handelsbolag och aktiebolag:
- I ett handelsbolag har alla delägare personligt ansvar för företagets samtliga åtaganden. I kommanditbolag har de delägare som är kommanditdelägare inte sådant personligt ansvar. För vissa företag är detta en fördel med kommanditbolag jämfört med handelsbolag.
- I aktiebolag har samtliga delägare begränsat personligt ansvar. En nackdel med kommanditbolag jämfört med aktiebolag är att vissa delägare (komplementärer) i kommanditbolag har solidariskt ansvar för företagets alla åtaganden.
- I aktiebolag krävs en betydande kapitalinsats motsvarande aktiekapitalet. En fördel med kommanditbolag är att endast en minimal kapitalinsats krävs.
- En fördel med kommanditbolag jämfört med aktiebolag är att kommanditbolag vanligtvis inte måste upprätta årsredovisning, medan detta är ett krav för aktiebolag.
- En nackdel med kommanditbolag jämfört med aktiebolag är att beskattning av kommanditbolagets vinst sker hos delägarna, vilket inte är fallet för aktiebolag.
Vad kostar det att starta ett kommanditbolag och hur lång tid tar det?
Det kostar 1 200 SEK om man gör det online (se instruktion ovan) och 1 500 SEK om man gör det med hjälp av en blankett som finns hos Bolagsverket (prisuppgifter ifrån år 2025).
Det tar vanligtvis några veckor för myndigheterna att registrera kommanditbolag. För aktuell information se bolagsverket.se (Handläggningstider).
Fler vanliga frågor
Hur betalar kommanditbolag skatt?
Kommanditbolag betalar moms, arbetsgivaravgift för anställda, fastighetsskatt m.m., i likhet med alla typer av företag. De betalar dock inte skatt för vinst (vilket exempelvis aktiebolag gör) utan den beskattningen sker hos delägarna. Detta fungerar på samma sätt som för handelsbolag. Vi refererar därför till vår artikel om handelsbolag.
Hur upprättas kommanditbolagsavtal?
I samband med att ett kommanditbolag startas måste delägarna ingå ett avtal gällande att ett kommanditbolag ska startas. Detta avtal kallas kommanditbolagsavtal.
Ett kommanditbolagsavtal måste alltså finnas, men det finns inga formella krav gällande det, och det måste inte heller registreras hos Bolagsverket eller liknande. Kommanditbolagsavtalet kan till och med vara muntligt. Det är dock i de flesta fall att rekommendera att det görs skriftligen, för säkerställa att alla är överens om vad som ska gälla för företaget.
Inspiration till hur kommanditbolagsavtal kan utformas finns i vår artikel om kompanjonsavtal.
Vem eller vilka kan vara firmatecknare i kommanditbolag?
En firmatecknare för ett bolag är en fysisk person som för bolagets räkning får skriva under avtal m.m. Komplementären, eller komplementärerna, är vanligtvis firmatecknare medan kommanditdelägare inte är det. Det finns även möjlighet att utse externa firmatecknare.
Hur delas vinsten upp mellan kommanditdelägare och komplementärer?
Grundprincipen är att delägarna bestämmer hur vinsten delas upp. Den kan exempelvis delas lika mellan delägarna, eller baseras på arbetsinsats under året. Det är lämpligt att det beskrivs i kommanditbolagsavtalet eller i ett kompanjonsavtal hur vinster ska fördelas.
Kan man ha anställda i kommanditbolag?
Ja, kommanditbolag kan ha anställda. Detta kräver att kommanditbolaget är registrerat som arbetsgivare hos Skatteverket.
Vilka typer av verksamheter drivs som kommanditbolag?
Kommanditbolag återfinns ofta inom följande branscher:
- Uthyrning och förvaltning av fastigheter.
- Advokatbyråer.
- Konsultföretag och rådgivningsföretag.
- Fastighetsförmedling.
- Personbilshandel.
Vilken lag reglerar kommanditbolag?
Den lag som specifikt reglerar kommanditbolag är Lag (1980:1102) om handelsbolag och enkla bolag (lagen.nu). Även andra lagar som gäller bolag och affärsverksamhet generellt är relevanta. De viktigaste är Bokföringslagen och Årsredovisningslagen.
Varför har man ett kommanditbolag?
Den främsta anledningen är att man vill att olika ägare ska ha olika ansvar för företaget, gällande främst betalningar och skulder.
Behöver kommanditbolag revisor?
Vanligtvis behöver kommanditbolag inte revisor. Följande beskriver undantagen:
Juridisk person som delägare. Om kommanditbolaget har åtminstone en delägare som är juridisk person (exempelvis ett aktiebolag) så ska kommanditbolaget ha revisor, om det inte är tillräckligt litet, i vilket fall det inte krävs. Företaget räknas som tillräckligt litet, och behöver inte revisor, om det inte uppnår två eller fler av följande gränsvärden:
(i) fler än tre anställda i genomsnitt,
(ii) mer än 1,5 miljoner SEK i balansomslutning,
(iii) mer än 1,5 miljoner SEK i nettoomsättning.
Endast fysiska personer som delägare. Om företaget endast har fysiska personer som delägare krävs revisor endast i de fall bolaget är tillräckligt stort. Företaget räknas som tillräckligt stort, och ska därmed ha revisor, om det uppfyller två eller fler av följande gränsvärden:
(i) fler än 50 anställda i genomsnitt,
(ii) mer än 40 miljoner SEK i balansomslutning,
(iii) mer än 80 miljoner SEK i nettoomsättning.
Måste årsredovisning upprättas?
Vanligtvis behöver ett kommanditbolag inte upprätta årsredovisning. Däremot ska de upprätta bokslut. Det finns dock undantag:
Om ett kommanditbolag har en juridisk person som delägare (exempelvis ett aktiebolag) så krävs årsredovisning.
Ett kommanditbolag som är tillräckligt stort måste också upprätta årsredovisning. Kommanditbolaget anses vara tillräckligt stort enligt samma regler och gränsvärden som beskrivs ovan i samband med krav på revisor för kommanditbolag med fysiska personer som delägare.
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).