⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Fåmansaktiebolag
Artikeln beskriver vad ett fåmansaktiebolag är och besvarar de flesta relaterade frågor. Även fåmansbolag, fåmansföretag och fåmanshandelsbolag behandlas.
Artikelns innehåll:
- Vad är ett fåmansaktiebolag?
- Kvalificerade andelar
- Deklarera som ägare i fåmansaktiebolag
- Relation till utdelning och skatt: 3:12- och 5:25-reglerna
- Vanliga frågor
- Detaljerad information hos Skatteverket
Vad är ett fåmansaktiebolag?
Ett fåmansaktiebolag är ett aktiebolag som uppfyller vissa krav gällande dess ägarstruktur. Ett aktiebolag blir ett fåmansaktiebolag antingen via specialregeln eller via huvudregeln.
De flesta privatägda aktiebolag är fåmansaktiebolag. Det är dessutom mycket vanligare att ett fåmansaktiebolag uppfyller huvudregeln jämfört specialregeln.
Huvudregeln
Om följande stämmer överens på ett aktiebolag så är det per definition ett fåmansaktiebolag enligt huvudregeln:
Fyra eller färre närstående grupper av aktieägare äger aktier som motsvarar 50 % eller mer av rösterna.
Vad är en närstående grupp? Personerna i listan nedan räknas som närstående grupp för en delägare i ett aktiebolag. Notera att i detta sammanhang räknas dessutom två personer som make/maka om de antingen är gifta, har registrerat partnerskap, är sambor, har varit gifta, eller om de har gemensamma barn.
- Delägarens make/maka.
- Delägarens barn och barns make/maka.
- Delägarens barnbarn och barnbarns make/maka.
- Delägarens föräldrar.
- Delägarens farföräldrar och morföräldrar.
- Delägarens syskon och syskons make/maka, barn och barnbarn.
Exempel (huvudregeln): Kurts biltvätt AB har följande ägarstruktur:
- Lars och hans 4 barn äger 2 % vardera, det vill säga 10 % sammanlagt.
- Erik och hans 9 barnbarn äger 1 % vardera, det vill säga 10 % sammanlagt.
- Stefan och hans förra fru äger 7,5 % vardera, det vill säga 15 % sammanlagt.
- Tobias och hans föräldrar äger 5 % vardera, det vill säga 15 % sammanlagt.
Sammanlagt äger dessa fyra närstående grupper 50 % av aktierna i Kurts biltvätt AB. Därför är Kurts biltvätt AB ett fåmansaktiebolag enligt huvudregeln.
Specialregeln
Om följande stämmer överens på ett aktiebolag så är detta per definition ett fåmansaktiebolag enligt specialregeln:
I aktiebolaget drivs fler än en verksamhet samtidigt som en person har faktisk rätt att bestämma över en av dessa verksamheter och förfogar över verksamhetens resultat.
Kvalificerade andelar
En aktieägare i ett fåmansaktiebolag kan inneha antingen kvalificerade andelar (det vill säga aktier), eller okvalificerade andelar. För att 3:12-reglerna gällande beskattning av exempelvis utdelning i fåmansaktiebolag ska bli aktuella krävs att andelarna är kvalificerade.
Grundtanken är att en andel anses kvalificerad om ägaren av andelen, eller närstående till ägaren av andelen, har varit verksam i aktiebolaget på ett sätt som har haft stor betydelse för företagets resultat. Det finns dock en viktig tidsaspekt här. Huvudregeln är att om en andel anses uppfylla kravet för ägarens betydelse i bolaget år X, då gäller att andelen anses vara kvalificerad till och med år X+5.
Exempel: År 2020 arbetade Nils Karlsson som VD för fåmansaktiebolaget Kurts biltvätt AB. Nils Karlsson äger även aktier i Kurts biltvätt AB. Nils andelar i Kurts biltvätt AB anses därför vara kvalificerade år 2020 till och med 2025.
Utomståenderegeln
Om en eller flera ägare i ett fåmansaktiebolag innehar 30 % eller mer i bolaget och alla dessa andelar är okvalificerade och har rätt till utdelning, så gäller vanligtvis att inga andelar i bolaget anses vara kvalificerade. Detta kallas utomståenderegeln.
Exempel. Erik äger 15 % och Peter äger 16 % av aktierna i Lisas Biltvätt AB. Aktierna är vanliga stamaktier som ger rätt till utdelning. Erik och Peter utför inget arbete alls för företaget. Alla aktier i Lisas Biltvätt AB anses därför okvalificerade enligt utomståenderegeln.
Deklarera som ägare i fåmansaktiebolag
Den som innehar kvalificerade andelar i ett fåmansaktiebolag ska deklarera detta varje år i den privata inkomstdeklarationen, oavsett om utdelning erhållits eller inte. Detta görs med hjälp av blankett K10. De flesta delägare i privata aktiebolag ska därmed lämna in blankett K10 varje år.
Relation till utdelning och skatt: 3:12- och 5:25-reglerna
Om ett aktiebolag är ett fåmansaktiebolag eller inte får effekter på beskattning av exempelvis utdelning till ägarna i aktiebolaget. Läs mer om detta i våra artiklar dels om 3:12-reglerna och dels om 5:25-reglerna och vilande aktiebolag.
Vanliga frågor
Måste alla delägare ta ut samma utdelning?
Nej alla delägare i ett fåmansaktiebolag måste inte ta ut samma utdelning. Enligt den så kallade likhetsprincipen så ska dock alla aktieägare som innehar samma sorts aktier behandlas på samma sätt. Med anledning av detta är det viktigt att alla aktieägare är överens i de fall olika utdelning ska utbetalas till olika delägare.
Det är dock viktig att betona att det finns en viss risk att Skatteverket bedömer att om en delägare erhåller mer utdelning (per aktie) än andra delägare så ska en del av denna utdelning beskattas som lön.
Hur många delägare kan ett fåmansaktiebolag ha?
Det finns ingen gräns för hur många delägare ett fåmansaktiebolag kan ha. Med andra ord kan ett aktiebolag uppfylla villkoren för att räknas som fåmansaktiebolag även med ett obegränsat antal delägare.
Vad är relationen till begreppen fåmansbolag och fåmansaktiebolag? Finns andra fåmansbolag och fåmansföretag än fåmansaktiebolag?
I de allra flesta fall när man talar om fåmansföretag eller fåmansbolag så avses fåmansaktiebolag.
Om ett aktiebolag är ett fåmansaktiebolag så är aktiebolaget per definition ett fåmansföretag. Om en ekonomisk förening uppfyller samma krav (huvudregeln eller specialregeln) så är även den ett fåmansföretag.
Mycket lika regler gäller för handelsbolag. Mer specifikt gäller att ett fåmanshandelsbolag är ett handelsbolag som uppfyller antingen specialregeln så som beskriven ovan eller en version av huvudregeln där ” 50 % eller mer av rösterna” ersätts med ”bestämmande inflytande”.
Enskilda firmor kan endast ha en ägare och begreppet fåmansföretag blir därför i detta sammanhang överflödigt.
Detaljerad information hos Skatteverket
För mycket detaljerad information hänvisas till:
- Fåmansföretag (skatteverket.se)
- Fåmansföretag och fåmanshandelsbolag (skatteverket.se)
- Kvalificerade andelar (skatteverket.se)
- Utomståenderegeln (skatteverket.se)
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).