⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Aktiekapital
Artikeln ger en tydlig förklaring av vad aktiekapital är och besvarar de flesta vanliga frågor om ämnet.
Innehåll:
- Vad är aktiekapital?
- Förbrukat aktiekapital
- Minskning av aktiekapital
- Vanliga frågor
- Detaljerad information hos Bolagsverket och Skatteverket
Vad är aktiekapital?
För att starta ett aktiebolag krävs en initial investering motsvarande minst 25 000 svenska kronor. Denna investering kan göras antingen med likvida medel (vanligtvis via banköverföring) eller genom att tillgångar överförs till det nystartade bolaget. Denna investering motsvarar aktiebolagets initiala aktiekapital.
Det vanligaste är att aktiekapitalet betalas in med likvida medel. Om tillgångar används så kallas dessa apportegendom.
Det minsta tillåtna aktiekapitalet är 25 000 kronor för privata svenska aktiebolag, medan 500 000 kronor gäller för publika aktiebolag (uppgifter uppdaterade år 2025). Det allra flesta nystartade aktiebolag är privata.
Blir hela den initiala investeringen i aktiebolaget alltid aktiekapital? Nej, om man investerar mer än 25 000 kronor så kan den överskjutande delen placeras i en kallad överkursfond.
Aktiekapital och redovisning
Aktiekapitalet är en del av bundet eget kapital och återfinns som en egen redovisningspost på passivsidan av företagets balansräkning.
Förbrukat aktiekapital
Aktiebolagets eget kapital är lika med det redovisningsmässiga värdet av tillgångarna minus det redovisningsmässiga värdet av skulderna.
Man säger att aktiekapitalet är till hälften förbrukat om bolagets eget kapital är mindre än 50 % av aktiekapitalet.
Om det finns skäl att anta att aktiekapitalet är till hälften förbrukat så har varje styrelsemedlem i bolaget ansvar att tillkalla till ett styrelsemöte och se till att en kontrollbalansräkning upprättas skyndsamt. Man har vanligtvis cirka 1 – 2 månader på sig att upprätta en kontrollbalansräkning från det att misstanke om förbrukning av hälften av aktiekapitalet uppkommit.
Om kontrollbalansräkningen visar att aktiekapitalet är till hälften förbrukat så ska bolaget pröva om det ska träda i likvidation eller om det ska lösa kapitalbristen. Detta ska ske enligt en formell process reglerad i lag som involverar två särskilda bolagsstämmor kallade kontrollstämmor. Läs mer via länkarna till Bolagsverkets hemsida längst ned i artikeln.
Om aktiebolaget väljer att lösa kapitalbristen så ska eget kapital uppgå till minst 100 % av aktiekapitalet. Detta kan göras med en nyemission till överkurs, ett aktieägartillskott, eller genom att minska aktiekapitalet, vilket under vissa förutsättningar är möjligt.
Exempel:
- Ett aktiebolag startas med ett aktiekapital om 25 000 kronor som betalas med likvida medel.
- Vid en senare tidpunkt har bolaget 10 000 kronor kvar på banken och inga andra tillgångar. Samtidigt finns skulder om 1 000 kronor. Detta innebär att eget kapital vid tidpunkten motsvarar 9 000 kronor. Eget kapital är därför mindre än 12 500 kronor vilket är 50 % av aktiekapitalet och en kontrollbalansräkning ska skyndsamt upprättas.
Läs mer om styrelsens ansvar vid förbrukat aktiekapitalet i vår artikel om kontrollbalansräkning.
Hur gör man för att minska risken för förbrukat aktiekapital?
Om inga skulder finns i aktiebolaget kan man minska risken för att aktiekapitalet ska förbrukas genom att säkerställa att de likvida medlen (exempelvis pengar på banken) aldrig understiger aktiekapitalet.
Om aktiebolaget har skulder minskar man risken för att aktiekapitalet ska förbrukas genom att säkerställa att det redovisningsmässiga värdet av tillgångar minus skulder aldrig understiger aktiekapitalet.
Minskning av aktiekapital
Om aktiekapitalet överstiger 25 00 kronor kan det under vissa förutsättningar minskas. Beslut om minskning av aktiekapital fattas av aktiebolagets ägare via bolagsstämman. Typiskt sett behövs tillstånd ifrån Bolagsverket för att minska aktiekapitalet.
Anledningarna till att ett aktiebolag vill minska aktiekapitalet motsvarar vanligtvis:
- Omvandling av aktiekapital till fritt eget kapital. Det omvandlade kapitalet kan sedan disponeras fritt, exempelvis i verksamhetens löpande drift eller till aktieutdelning.
- För att återbetala aktiekapital till aktiebolagets ägare. Detta är endast möjligt om det finns full teckning för bundet eget kapital.
- För att lösa in aktier. Detta kräver att aktiebolagets bolagsordning är utformad så att detta är möjligt.
- För att täcka upp för en förlust i resultaträkningen ifall det inte finns tillräckligt med fritt eget kapital. I detta fall tillåts inga aktieutdelningar under tre år, utan Bolagsverketes tillåtelse.
Läs mer om minskning av aktiekapital via länkarna till Bolagsverkets hemsida längst ned.
Vanliga frågor
Påverkas aktiekapitalet av vinst, förlust, eller aktieutdelning?
Nej, aktiekapitalet ändras inte när aktiebolaget gör vinst eller förlust, eller vid aktieutdelning. Dessa händelser påverkar istället endast fritt eget kapital. Det är därför vanligt att aktiekapitalet på lång sikt fortsätter att vara samma som det var vid aktiebolagets bildande.
Vilket är det minsta och högsta tillåtna aktiekapitalet?
Det minsta tillåta aktiekapitalet är 25 000 kronor för privata aktiebolag. För publika aktiebolag är 500 000 krononor lägsta gräns. I princip finns ingen övre gräns för hur stort aktiekapitalet i ett aktiebolag får vara.
I ett aktiebolags bolagsordning ska det dock finnas bestämmelser gällande undre och övre gränser för aktiekapitalet i bolaget. Dessa gränser kan ändras vid behov. Läs mer i vår artikel om bolagsordning.
Kan man öka aktiekapitalet?
Ja, aktiekapitalet går att öka. Aktiekapitalet ökas via en nyemission eller en fondemission.
Kan man använda aktiekapitalet till kostnader och investeringar?
Ja, det kapital som tillförs bolaget och som initialt motsvarar aktiekapitalet får användas, både till kostnader och investeringar. Det viktiga är att hålla reda på att eget kapital inte blir för lågt. Läs mer under rubriken Förbrukat aktiekapital ovan.
Var hittar man aktiekapitalet?
Aktiekapitalet redovisas i bolagets balansräkning, som i sin tur återfinns i årsredovisningen.
Är aktiekapital och eget kapital samma sak? Är aktiekapitalet fritt eller bundet eget kapital?
Nej, aktiekapital och eget kapital är inte samma sak. Aktiekapitalet är dock en del av bundet eget kapital som i sin tur är en del av eget kapital. Läs mer i vår artikel om eget kapital.
Kan man få tillbaka aktiekapitalet? Kan man ta ut aktiekapitalet?
Så länge som aktiebolaget finns kvar måste aktiekapitalet kvarstå i företaget. Om aktiekapitalet är högre än det lagligen måste vara så kan delar av det återbetalas till ägarna. Läs mer under rubriken Minskning av aktiekapital ovan.
Om tillräckligt med kapital finns kan man i vissa fall få tillbaka delar av aktiekapitalet vid en avveckling av aktiebolaget.
Eftersom aktiekapitalet är en del av bundet eget kapital så får aktiekapitalet inte sänkas i samband med en vanlig aktieutdelning.
Måste aktiekapitalet finnas på ett särskilt bankkonto?
Nej, aktiekapitalet är redovisningspost och måste inte finnas på ett särskilt bankkonto.
Vad är relationen till kvotvärde och nominellt belopp?
En akties kvotvärde är det totala aktiekapitalet delat med det totala antalet aktier i bolaget. Kvotvärde och nominellt belopp är samma sak. Läs mer i vår artikel om kvotvärde och nominellt belopp.
Hur stort aktiekapital bör ett företag ha?
I de flesta fall är det rimligt att låta aktiekapitalet vara så litet som möjligt, åtminstone i början. Vid behov kan det i ett senare skede ökas. Läs mer om hur aktiekapitalet kan ökas ovan.
Varför finns aktiekapital?
I aktiebolag gäller att ägarna och styrelsen har begränsat personligt ansvar för bolagets skulder. Som ett slags skydd för fordringsägarna finns regler om att aktiekapitalet inte får vara för lågt. Vid en konkurs eller en likvidation används bolagets tillgångar för betalning av skulder till bolagets fordringsägare. Logiken att förekomsten av aktiekapital innebär att det alltid ska finnas en minsta mängd tillgångar i bolaget.
Av samma anledning finns regler gällande upprättande av kontrollbalansräkning, läs mer under rubriken Förbrukat aktiekapital ovan.
Är aktiekapitalet en tillgång eller en skuld?
Aktiekapitalet återfinns på passivsidan i balansräkningen och är en del av aktiebolagets bundet eget kapital. Det är i denna mening alltså varken en tillgång eller en skuld, utan en del av eget kapital.
Detaljerad information hos Bolagsverket och Skatteverket
- Kontrollbalansräkning, kontrollstämma och förbrukat aktiekapital (Bolagsverket.se)
- Minska aktiekapitalet (Bolagsverket.se)
- Minska aktiekapitalet för att avsätta medel till fritt eget kapital (Bolagsverket.se)
- Minska aktiekapitalet för återbetalning till aktieägarna (Bolagsverket.se)
- Minska aktiekapitalet för att täcka förlust (Bolagsverket.se)
- Minskning av aktiekapital (Skatteverket.se)
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken "Cookies, disclaimer & integritet" (längst ned).