⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Bankintyg för aktiebolag
Man startar ett aktiebolag genom att registrera det hos Bolagsverket. I praktiken görs detta enklast via den statliga hemsidan Verksamt.se. I samband med detta behöver man bifoga ett antal dokument. Ett att dessa dokument är bankintyget. Den här artikeln beskriver vad ett bankintyg är och hur man skaffar ett bankintyg. Längst ned i artikeln finns en lista med banker som utfärdar bankintyg.
Läs även vår steg-för-steg-guide till att starta aktiebolag.
Artikelns innehåll
- Vad är ett bankintyg?
- Skaffa bankintyg – elektroniskt eller pappersformat
- Kostnad för bankintyg
- Hur lång tid tar det att få bankintyget?
- Fler vanliga frågor
- Lista med banker som utfärdar bankintyg
- Myndighetsinformation
Vad är ett bankintyg?
För att starta aktiebolag krävs en kapitalinsats om motsvarande 25 000 svenska kronor. Ett bankintyg är ett dokument utfärdat ifrån exempelvis en bank som intygar att aktiebolaget som ska startas har tillgång till motsvarande 25 000 svenska kronor.
Bankintyg utfärdas vanligtvis av banker, men även vissa kreditmarknadsföretag och kreditinstitut utfärdar bankintyg.
Ett bankintyg innehåller följande uppgifter:
- Bankens namn och kontaktuppgifter, samt vilket datum bankintyget utfärdats.
- Tillgängligt belopp, kontonummer, samt ett intygande om att beloppet ska användas för betalning av aktier i det blivande aktiebolaget. Information om eventuell överkursfond och eventuella uttag ifrån kontot ska även finnas i bankintyget.
- Det blivande aktiebolagets företagsnamn. Det blivande aktiebolaget kallas aktiebolag under bildande, vilket ofta förkortas u.b. i bankintyget.
Skaffa bankintyg – elektroniskt eller pappersformat
De större bankerna och de flesta banker som riktar sig mot företag utfärdar bankintyg. De flesta banker kräver dock att det blivande aktiebolaget ska bli kund i banken. Vissa banker kräver också att en av de personer som ska starta aktiebolaget redan är privatkund i banken.
Det finns två sätt som banker kan utfärda bankintyg. Dels kan ett elektroniskt bankintyg utfärdas och dels kan ett bankintyg i pappersformat utfärdas. Många banker, men inte alla, utfärdar numera elektroniska bankintyg.
Skaffa elektroniskt bankintyg
Ett elektroniskt bankintyg skickas av den aktuella banken direkt till Bolagsverket (via Verksamt.se). Att ansöka om ett elektroniskt bankintyg går vanligtvis till så här:
- Man ansöker om bankintyg på bankens hemsida. Detta är vanligtvis enkelt och sker genom att en av de privatpersoner som ska starta aktiebolaget loggar in med sitt privata BankID på bankens hemsida.
- Om ansökan beviljas får aktiebolaget som ska bildas ett konto i banken som beloppet (vanligtvis 25 000 kronor) ska föras över till.
- I samband med att man startar aktiebolaget via Verksamt.se anger man en e-postadress till den bank som ska utfärda bankintyget. Man får denna e-postadress i samband med att man ansöker om bankintyg hos banken (se första punkten ovan). Läs mer om att starta aktiebolag via Verksamt.se här.
- Till sist skickar banken bankintyget i elektroniskt format antingen till dig som startar aktiebolaget, eller direkt till Verksamt.se. Om bankintyget skickas till dig som ska starta aktiebolag så laddar du upp det i din ansökan om att starta aktiebolag hos Verksamt.se. Om bankintyget skickas till Verksamt.se så loggar du in på Verksamt.se och signerar det.
Skaffa bankintyg i pappersformat
Hos de banker som utfärdar bankintyg i pappersformat krävs vanligtvis att man bokar ett personligt möte på ett av bankens kontor. Till detta möte behöver man vanligtvis ha med sig följande dokument:
- Bevis på att det finns tillgångar motsvarande 25 000 kronor. Ofta görs detta genom att en av de som ska starta aktiebolaget har dessa tillgångar på ett privat konto i banken.
- I de fall inte alla av de personer som ska starta aktiebolaget närvarar vid mötet krävs vanligtvis en fullmakt ifrån de som inte närvarar.
Efter detta möte brukar det ta ett par dagar och sen kan man hämta bankintyget på banken. Till detta tillfälle har banken öppnat ett preliminärt bankkonto för det blivande aktiebolaget, till vilket dina 25 000 kronor överförs vid mötet. När överföringen gjorts utfärdas bankintyget i pappersformat, vilket sedan laddas upp i din ansökan om att starta aktiebolag på Verksamt.se.
Kostnad för bankintyg
Många banker tar inte ut en kostnad för själva bankintyget, istället krävs för att få bankintyget att aktiebolaget blir kund i banken vilket ofta kan medföra en startavgift. En del banker tar ut en mindre avgift (mellan 500 och 1000 kronor) för själva bankintyget.
Hur lång tid tar det att få bankintyget?
De flesta banker ordnar bankintyget på några dagar, upp till en vecka.
Fler vanliga frågor
När jag ansöker om bankintyg ska jag ange företagsnamn, men företaget finns ju inte än. Vad gör jag?
I samband med att man ansöker om bankintyg behöver man ange ett företagsnamn. Man kan då vanligtvis helt enkelt ange det företagsnamn man har använt som första namnförslag i sin ansökan hos Verksamt.se.
Utfärdar alla banker bankintyg?
Nej, alla banker utfärdar inte bankintyg, men de flesta större banker och de banker som riktar sig mot företag gör det.
Är bankintygtyg avdragsgillt? Hur bokförs bankintyget?
Kostnaden för bankintyget kan inte dras av i aktiebolagets bokföring. Kostnaden för bankintyg är därför inte heller avdragsgill.
Med andra ord ska kostnader för bankintyg, och även andra kostnader relaterade till aktiebolagets bildande, inte betalas av aktiebolaget. Istället är det de som bildar bolaget som vanligtvis står för dessa kostnader.
Behövs bankintyg vid nyemission i aktiebolag?
Ja, när ett existerade aktiebolag gör en nyemission så ska ett bankintyg skickas till bolagsverket tillsammans med anmälan om nyemission. Detta bankintyg ska innehålla följande uppgifter:
- Bankens namn och kontaktuppgifter, samt vilket datum bankintyget utfärdats.
- Aktiebolagets namn och organisationsnummer.
- Kontonummer för ett särskilt konto i banken, insatt belopp till kontot, samt att betalningarna till kontot gäller en nyemission. Information om eventuell överkurs ska också finnas.
Lista med banker som utfärdar bankintyg
Följande banker utfärdar bankintyg.
- SEB (bankintyg)
- Danske bank (ny kund)
- SVEA (starta företag)
- Swedbank (starta eget)
- Handelsbanken (bli företagskund)
- Nordea (bli företagskund)
- Länsförsäkringar Bank (registrera företag)
Myndighetsinformation
Detaljerad information finns hos Bolagsverket:
- Bankintyg vid start av aktiebolag (Bolagsverket.se)
- Elektroniska bankintyg (Bolagsverket.se)
- Bankintyg vid nyemission (Bolagsverket.se)
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).