⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Överkursfond
Vad är en överkursfond? Överkursfonden är en redovisningspost under eget kapital i aktiebolagets balansräkning. Överkursfonden uppstår i samband med att ett företag gör en nyemission.
Artikelns innehåll
- Hur uppstår överkursfonden?
- Fri eller bunden överkursfond
- Exempel
- Så här visas överkursfonden i balansräkningen
Hur uppstår överkursfonden?
Överkursfonden uppstår i samband med att ett aktiebolag gör en nyemission till överkurs. Med detta menas att de emitterade aktierna säljs till ett belopp som överstiger det nominella beloppet.
Beloppet i överkursfonden blir i detta fall värdet för nyemissionen minus motsvarande nominella belopp. Det hela illustreras bäst med ett enkelt exempel; se rubrik nedan.
Fri eller bunden överkursfond
I samband med att en nyemission görs så bestäms om överkursfonden ska vara fri eller bunden. Med detta menas att om överkursfonden är fri så är den en del av fritt eget kapital, och om överkursfonden är bunden så är den en del av bundet eget kapital.
Det är även möjligt att bestämma att delar av överkursfonden ska räknas som fri överkursfond och resten som bunden överkursfond. Läs mer på: Om bunden och fri överkursfond (PDF på Bokföringsnämndens hemsida).
Exempel
- Varje aktie i ett visst aktiebolag har ett nominellt värde om 1 000 SEK.
- Antag att aktiebolaget gör en nyemission där varje ny aktie tecknas för 1300 kr. Detta betyder att de som köper aktier i nyemissionen betalar 1 300 SEK per aktie.
- Överkursfonden ökar i detta fall med 300 SEK (per emitterad aktie) och aktiekapitalet ökar med 1 000 SEK (per emitterad aktie).
- Antag att aktiebolaget bestämmer att hälften av överkursfonden ska vara fri och att hälften ska vara bunden. I detta fall ökar fritt eget kapital med 150 SEK (per emitterad aktie) och bundet eget kapital ökar med 1 150 SEK (per emitterad aktie). Notera att ökningen i bundet eget kapital är summan av ökningen i aktiekapital (1 000 SEK) och ökningen i bunden överkursfond (150 SEK).
Så här visas överkursfonden i balansräkningen
I bilden nedan visas ett exempel på hur överkursfonden redovisas i balansräkningen. I exemplet är hela överkursfonden bunden.
Det framgår även hur överkursfonden visas i balansräkningen här:
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).