⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025

Upplupna löner och semesterlöner

Starta Eget Info Logotyp-bild

Artikelns innehåll

  • Upplupna löner med exempel
  • Semesterlön: sammalöneregeln eller procentregeln

Upplupna löner

Upplupna löner motsvarar löner som tjänas in under en period men som betalas ut under en senare period. Upplupna löner är exempel på upplupna kostnader, vilka är ett slags skulder i företagets balansräkning.

Exempel:

  • Ett företag har januari-december som räkenskapsår.
  • Företaget har flera anställda. De anställda får lön utbetald månaden efter att de arbetat. Den sammanlagda intjänande lönen för december år 2024 är 1 000 000 SEK, och den utbetalas alltså i januari 2025.
  • Upplupna löner om 1 000 000 SEK tas därmed upp som en skuldpost i företagets balansräkning för 2024.

Semesterlön

Definition: Semesterlön är lön som utbetalas till en anställd för den tid då den anställde har semester.

Alla anställda har rätt till semesterlön enligt semesterlagen. Se semesterlagen (lagen.nu).

Semesterlön kan beräknas genom sammalöneregeln eller procentregeln. Om kollektivavtal finns ska semesterlön beräknas i enlighet med detta.

Sammalöneregeln används vanligtvis då den anställde har en fast månadslön. Den innebär att den anställde får ut sin vanliga månadslön plus ett semestertillägg om 0,43 % (värde för år 2025) för den tid som den anställde haft semester.

Procentregeln används vanligtvis då den anställde har en lön som varierar mycket månad till månad, exempelvis när en anställd arbetar på timbasis. Procentregeln används endast när anställda får ut semestern året efter de intjänat den. Något förenklat innebär procentregeln att anställda har rätt till en semesterlön om totalt 12 % (värde för år 2025) av värdet för den utbetalda årslönen före skatt året innan semestern tas ut.

Läs mer om semesterlön på unionen.se (om semesterlön).

Se även vår mall för lönespecifikation.

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).