⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025

Apportemission och apportegendom

Starta Eget Info Logotyp-bild

Vid bildandet av ett aktiebolag måste ägarna investera tillgångar i aktiebolaget, motsvarande minst bolagets aktiekapital. Exakt hur mycket som måste investeras framgår i vår steg-för-steg-guide till att starta aktiebolag.

Vid bildandet av ett aktiebolag görs denna investering oftast med pengar. Men det går även att starta aktiebolag genom att göra denna investering med hjälp av andra tillgångar. Dessa andra tillgångar kallas då apportegendom.

När ett aktiebolag ger ut nya aktier kallas detta nyemission. Dessa aktier betalas vanligtvis med pengar, men betalning kan även ske med andra tillgångar, vilka i detta fall också kallas apportegendom. Nyemissionen kallas i detta fall apportemission.

Artikelns innehåll:

  • Vad är en apportemission? Nyemission med apportegendom
  • Hur går apportemissioner till?
  • Vad är apportegendom?
  • Starta aktiebolag med apportegendom
  • Regler och krav på revisor
  • Värdering av apportegendom
  • Vad kan inte vara apportegendom?
  • Exempel på apportegendom
  • Avskrivning av apportegendomen
  • Går det att sälja apportegendomen?
  • Tänk efter en extra gång
  • Myndighetsinformation samt lagrum

Vad är en apportemission? Nyemission med apportegendom

En nyemission innebär att ett aktiebolag ger ut nya aktier som köps av antingen befintliga aktieägare eller andra investerare. En apportemission är en särskild typ av nyemission, där betalningen av aktier sker med egendom (tillgångar) istället för med pengar. En sådan egendom kallas apportegendom. Läs mer om apportegendomar nedan.

Hur går apportemissioner till?

Kortfattat går en apportemission till så här:

  1. Aktiebolagets styrelse skriver ett förslag om apportemission som meddelas aktieägarna. Detta förslag ska uppfylla vissa formella villkor. Bland annat ska tillräcklig information om apportegendomen finnas.
  2. Vid en bolagsstämma fattar aktieägarna beslut om styrelsens förslag om apportemission ska genomföras eller inte. Vanligtvis räcker en enkel majoritet (mer än 50 % av rösterna) hos bolagsstämman för att besluta om apportemission (om inte annat framgår i bolagsordningen).
  3. Till sist tecknas och betalas (med hjälp av apportegendom) aktier av de som har rätt att teckna aktier i enlighet med stämmans beslut. Företaget ska även meddela Bolagsverket om apportemissionen. I samband med detta ska bland annat en revisors uttalande om apportegendomen bifogas. Läs mer om detta uttalande nedan.

Motsatsen till apportemission kallas kontantemission, vilket motsvarar en vanlig nyemission där aktier betalas med pengar.

Ingen företrädesrätt för befintliga aktieägare

Vid en apportemission är det vanligen så att samtliga befintliga aktieägare inte har företrädesrätt gällande teckning av nya aktier. Detta skiljer sig ifrån kontantemissioner där huvudregeln är att samtliga aktieägare har företrädesrätt.

Vad är apportegendom?

Apportegendom är tillgångar som används för betalning av tecknade aktier. Som vi sett kan apportegendom användas i två situationer.

(1) När ett aktiebolag bildas med hjälp av apportegendom.

(2) Vid betalning av aktier i en nyemission med hjälp av apportegendom. En sådan nyemission kallas apportemission.

Starta aktiebolag med apportegendom

Att starta aktiebolag med apportegendom går till på det sätt som beskrivs i vår steg-för-steg-guide för att starta aktiebolag, med den främsta skillnaden att apportegendomen måste verifieras av en revisor. Läs mer om detta nedan.

Regler och krav på revisor

Förfarandet att överlämna apportegendomen som betalningen för aktier i bolaget är förenat med en del administration. Bland annat måste en revisor intyga:

  • Att apportegendomen tillhör aktiebolaget.
  • Att apportegendomen blir till nytta för aktiebolaget.
  • Att apportegendomen inte värderas till ett högre belopp än vad denna är värd för aktiebolaget.
  • En beskrivning av hur ovanstående värdering gått till ska även finnas med i intyget. Denna beskrivning ska inkludera om det var svårt att genomföra värderingen eller inte. Läs mer om denna värderingen nedan.

Värdering av apportegendom

Det är centralt att värderingen av apportegendomen sker korrekt. En godkänd/auktoriserad revisor ska godkänna värderingen. Värderingen ska göras i enlighet med marknadsvärdet för den aktuella tillgången. Värderingen kan exempelvis styrkas med kvitton i enkla fall där apportegendomen är nyligen inköpt. I mer komplicerade fall kan en värderingsman behöva göra värderingen.

Vad kan inte vara apportegendom?

Endast egendomar som är till nytta för aktiebolaget kan utgöra apportegendom. Notera att egendomen i sig måste vara till nytta för bolaget. Det räcker alltså inte som argument att en tillgång är till nytta för bolaget för att bolaget kan sälja tillgången ifråga. I dessa fall är det alltså inte fråga om en möjlig apportegendom.

Vidare gäller att endast tillgångar kan utgöra apportegendom. Exempelvis kan utfört arbete inte räknas som apportegendom.

Det gäller även att fordringar, exempelvis kundfordringar, inte kan användas som apportegendom.

Exempel på apportegendom

  • Bilar, lastbilar, lyftkranar, och andra fordon.
  • Maskiner, verktyg, datorer och liknande.
  • Råvaror, insatsvaror, varulager, och liknande.
  • Fastigheter och mark.
  • Aktier och vissa andra typer av värdepapper.
  • Patent och andra immateriella tillgångar.

Avskrivning av apportegendomen

I princip ska även de tillgångar som utgjort apportegendom avskrivas.

Var noga med att detta inte riskerar att göra att eget kapital blir för lågt. Läs våra artiklar om eget kapital och kontrollbalansräkning. Stäm av detaljer med revisor i specifika fall.

Går det att sälja apportegendomen?

Ja, det går det att sälja en tillgång som utgjort apportegendom. I specifika fall är det en god idé att stämma av detaljer med en revisor, gällande exempelvis skatteeffekter.

Tänk efter en extra gång

Att starta ett aktiebolag med apportegendom eller att genomföra en apportemission med apportegendom är en ganska stor administrativ apparat och det kan kosta en hel del i revisorskostnader.

Myndighetsinformation samt lagrum

Läs mer på:

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).