⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader

Starta Eget Info Logotyp-bild

Den här artikeln beskriver vad avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader är. I artikeln beskrivs även vilka kostnader som är avdragsgilla och vilka som ej är avdragsgilla. De flesta relaterade vanliga frågor besvaras.

Artikelns innehåll

  • Vad betyder ej avdragsgill kostnad? Förtydligande och exempel
  • Vilka kostnader är avdragsgilla kontra ej avdragsgilla?
  • Alla kostnader får inte dras av direkt – relation till avskrivningar
  • Om företaget gör avdrag för en ej avdragsgill kostnad
  • Vid tveksamhet: gör ett öppet yrkande
  • Vanliga frågor
  • För vidare detaljer se Skatteverket.se och kontakta fackman

Vad betyder ej avdragsgill kostnad? Förtydligande och exempel

En kostnad är avdragsgill om den får räknas av företagets skattemässiga resultat i deklarationen. Om sådan avräkningen inte får göras så är kostnaden ej avdragsgill. Se exemplet nedan för ett förtydligande.

Hur påverkar ej avdragsgilla kostnader resultat och skatt?

En avdragsgill kostnad sänker företagets skatt, medan en ej avdragsgill kostnad inte sänker skatten. Mer precist sänker en avdragsgill kostnad bolagsskatten, det vill säga skatt på årets resultat.

Huruvida en kostnad är avdragsgill eller ej påverkar inte företagets resultat före skatt. Däremot påverkas bolagsskatten, och således påverkas resultatet efter skatt. Saken förtydligas bäst genom ett exempel.

Exempel:

  • Ett företag har 100 000 SEK i intäkter under ett räkenskapsår.
  • Företaget har 50 000 SEK i avdragsgilla kostnader. Exempelvis lönekostnader, hyror, material, med mera.
  • Företaget har 1 000 SEK i ej avdragsgilla kostnader. Exempelvis gällande förseningsavgifter ifrån skatteverket.
  • Årets resultat före skatt blir 49 000 SEK (=100 000 - 50 000 - 1 000).
  • I skatteberäkningen i företagets deklaration får de ej avdragsgilla kostnaderna inte dras av. Detta betyder att det beskattningsbara resultatet blir 50 000 SEK (=100 000 - 50 000). Skattesatsen för bolagsskatt är (per 2024) 20,6 procent. Skatten för året uppgår således till 10 300 SEK (= 50 000* 20,6%). Notera att beloppet för skatten blir oförändrat om vi höjer eller sänker beloppet för de ej avdragsgilla kostnaderna. Det vill säga, ej avdragsgilla kostnader påverkar inte skatten.
  • Årets resultat efter skatt blir 38 700 SEK (=49 000-10 300).

Vilka kostnader är avdragsgilla kontra ej avdragsgilla?

Grundtanken är att kostnader som motsvarar ökade intäkter, eller en förväntan om ökade intäkter, ska vara avdragsgilla. De flesta kostnader i ett företag är därmed avdragsgilla. Exakt hur detta ska tolkas är dock inte helt självklart. Det gäller därmed att ha koll på vilka kostnader som anses vara avdragsgilla eller ej enligt lagar och regler.

Exempel på kostnader som vanligtvis är avdragsgilla

De flesta vanliga kostnader är som sagt avdragsgilla. Vanliga exempel är:

  • Lönekostnader.
  • Kontorsmaterial, datorer, maskiner, utrustning, m.m.
  • Försäkringar för företaget, samt de flesta låne- och räntekostnader. Läs mer om specifika regler i texten nedan.
  • Arbetskläder. Läs mer om specifika regler i texten nedan.
  • Enligt särskilda regler är kostnader för tjänstebil, resor i tjänsten, trängselskatt, milersättning, samt dubbel bosättning under vissa förutsättningar avdragsgilla. Läs mer i vår artikel om reseräkningar.
  • Fastighetsskatt och fastighetsavgift.
  • Kostnader för utbildning som är relaterad till företagets verksamhet och som är till nytta för företaget.
  • Terminalglasögon, samt friskvård i viss utsträckning. Läs mer här: Om Friskvård (skatteverket.se).

Exempel på ej avdragsgilla kostnader

  • Böter, viten, förseningsavgifter och skattetillägg.
  • Medlemsavgifter. Exempelvis avgifter för anställdas medlemskap i branschföreningar och liknande.
  • Kostnader för nyregistrering av det egna aktiebolaget.
  • Privat sjukförsäkring. Glasögon.
  • Kostnader för att ta A- eller B-körkort.

Privata levnadskostnader och förmånsbeskattning

För att förtydliga ovanstående noteras att om företaget betalar kostnader som motsvarar privata levnadskostnader för exempelvis anställda så räknas detta som en förmån. Som huvudregel ska arbetsgivaren i detta fall betala arbetsgivaravgifter och den anställde ska betala förmånsskatt. Reglerna för detta är omfattande. För mer information se länkarna längst ned i artikeln.

Intern och extern representation – att bjuda kunder och anställda på mat, fest och liknande

Med representation avses olika typer av aktiviteter som är tänkta att främja företagets verksamhet. Exempel på detta är när ett företag bjuder kunder på middag, eller sina anställda på personalfest. När kunder bjuds kallas det extern representation och när anställda bjuds kallas det intern representation, eller personalrepresentation.

Förr i tiden (innan 2017) fanns betydande möjligheter att dra av kostnader för både extern och intern representation, men numera är reglerna för vilka kostnader som är avdragsgilla i samband med representation mycket begränsande. Exempelvis gäller (för 2024):

  • Att kostnader för fika och liknande är avdragsgilla upp till 60 SEK exklusive moms per person.
  • Att omkringkostnader för personalfest, julbord eller liknande är avdragsgilla upp till 180 SEK exklusive moms per person. Däremot är kostnaderna för mat och dryck inte avdragsgilla.

De exakta detaljerna gällande dessa regler är, som förväntat, ganska omfattande och detaljrika. Vi hänvisar till Skatteverkets hemsida. Se länkar längst ned i artikeln.

Alla kostnader får inte dras av direkt – relation till avskrivningar

Alla kostnader får inte dras av direkt. Om ett företag exempelvis köper in en tillräckligt dyr maskin så får typiskt sett endast en del av maskinens kostnad dras av första året. Resten av kostnaden dras av i kommande deklarationer. Detta relaterar till begreppet avskrivningar. Läs mer i vår artikel om avskrivningar.

Om företaget gör avdrag för en ej avdragsgill kostnad

Avdrag för en ej avdragsgill kostnad kan medföra skattetillägg, och det kan även röra sig om skattebrott.

Ett skattetillägg motsvarar följande: Om Skatteverket anser att en felaktig uppgift lämnats i företagets deklaration och att den skatt som i deklarationen uträknats är lägre än vad den borde vara då kan skatteverket besluta om att den saknade skatten ska betalas och att ett skattetillägg ska betalas. Skattetillägget motsvarar en procentsats av den saknade skatten. Huvudregeln är 40 % om det gäller inkomstskatt, och 20 % om det gäller moms eller arbetsgivaravgifter. Läs mer på Skatteverkets hemsida, se länkarna längst ned i artikeln.

Vid tveksamhet: gör ett öppet yrkande

Om du är osäker på om en kostnad är avdragsgill eller ej så kan ett öppet yrkande göras i företagets inkomstdeklaration. Detta innebär att man i företagets deklaration meddelar (exempelvis under fältet Övriga upplysningar, eller som en bilaga) att man gjort ett visst avdrag. Huvudregeln är att om ett öppet yrkande gjorts så ska inget skattetillägg tillkomma vid felaktigt avdrag.

Vanliga frågor

Avdrag för hemmakontor/arbetsrum och kontorsmöbler hemma?

I vissa fall får avdrag göras för kostnader för ett hemmakontor. Avdrag får göras antingen (i) om arbetsrummet i hemmet inte kan användas som bostad, eller (ii) om du arbetat tillräckligt mycket hemma (över 800 timmar/år) och arbetet inte kan utföras i företagets övriga lokaler. Läs om detaljerna på Skatteverket.se (Lokalkostnader – företag).

Är arbetskläder avdragsgilla? Vilka regler gäller?

För att kläder ska vara avdragsgilla ska de inte rimligen kunna användas privat. Exempelvis är en kostym inte avdragsgill, oavsett om du privat vill använda kostymen eller ej.

Är avskrivningar och nedskrivningar avdragsgilla?

Avskrivningar och nedskrivningar är vanligtvis avdragsgilla, men inte alltid. Det beror bland annat delvis på vilka regler för skattemässiga avskrivningar företaget följer. Läs mer om skattemässiga avskrivningar i vår artikel om avskrivningar.

Hur bokförs avdragsgilla kostnader?

Principiellt så hanteras avdragsgilla och ej avdragsgilla kostnader likadant i bokföringen. Skillnaden beaktas snarare i företagets inkomstdeklaration. Dock så ska kostnader typiskt sett registreras på olika konton i bokföringen beroende på om de är avdragsgilla eller ej. Läs exempelvis om uppdelning i avdragsgilla och ej avdragsgilla övriga externa kostnader.

Är amorteringar och räntekostnader avdragsgilla?

Huvudregeln är att räntekostnader är avdragsgilla. Detta gäller dock inte räntekostnader relaterade till skattekontot. Det finns även begränsningar gällande hur stora avdrag som får göras. Läs mer på Skatteverkets hemsida, se länkar längst ned på sidan.

Amorteringar är inte avdragsgilla kostnader eftersom de inte är kostnader. Läs mer i vår artikel om intäkter och kostnader.

För vidare detaljer se Skatteverket.se och kontakta fackman

Reglerna för vilka kostnader som är avdragsgilla i vilka situationer är delvis mycket detaljerade. Vid osäkerhet bör fackman, exempelvis jurist eller revisor, anlitas. Ytterligare information finns på:

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).