⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll
Ett hembudsförbehåll är en typ av bestämmelse som begränsar rätten att fritt sälja aktier i ett aktiebolag. Samma sak gäller förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll. Eventuella hembudsförbehåll ska finnas i aktiebolagets bolagsordning.
Artikelns innehåll
- Så fungerar hembudsförbehåll
- Hembudsklausul
- Vilket pris gäller vid hembud?
- Exempel
- Förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll
- Varför vill man ha hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll?
- Ta hjälp av en jurist
- Hembudsförbehåll i handelsbolag
- Vanliga frågor
- Ytterligare information
Så fungerar hembudsförbehåll
Ett hembudsförbehåll ger vanligtvis existerande aktieägare rätten att köpa aktier som har sålts, enligt villkor specificerade i hembudsförbehållet.
Enligt hembudsförbehållet gäller vanligtvis att nya aktieägare ska anmäla förvärvet av aktier till bolagets styrelse. Eftersom hembudsförbehållet finns aktiebolagets bolagsordning och denna är allmänt tillgänglig förväntas den nya aktieägaren känna till att ett eventuellt hembudsförbehåll kan finnas. Det gäller till och med att den nya aktieägaren är skyldig, enligt hembudsskyldigheten, att göra en anmälan om köp av aktier till styrelsen.
Hembudsklausul
En hembudsklausul är en klausul som innehåller ett hembudsförbehåll. Vanligtvis används begreppen hembudsklausul och hembudsförbehåll som synonyma.
Vilket pris gäller vid hembud?
Vanligtvis gäller att de nuvarande aktieägarna har rätt att köpa de aktier den nya aktieägaren köpt till samma pris som den nya aktieägaren betalat.
Exempel
Ett exempel på hembudsklausul finns i vår mall för bolagsordning.
Förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll
Förutom genom hembudsförbehåll kan man även i bolagsordningen begränsa rätten till att fritt sälja aktier genom förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll.
Förköpsförbehåll. Ett förköpsförbehåll i ett aktiebolags bolagsordning innebär vanligtvis att nuvarande aktieägare har rätt att först bli erbjudna att köpa aktier som är till salu.
Samtyckesförbehåll. Ett samtyckesförbehåll i ett aktiebolags bolagsordning innebär vanligtvis att aktiebolagets styrelse, eller nuvarande aktieägare via bolagsstämman, måste ge sitt samtycke för att aktier i bolaget ska få säljas överhuvudtaget.
Läs mer på:
Varför vill man ha hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll?
Syftet med ett dessa förbehåll är att nuvarande aktieägarna ska ha olika grader av kontroll över vilka som kan bli nya aktieägare i aktiebolaget.
Ta hjälp av en jurist
Hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll är ofta de mest komplicerade delarna av bolagsordningen. För att säkerställa att dessa kommer att fungera på precis de sätt man avser är det ofta lämpligt att anlita en jurist i samband med att bolagsordningen upprättas.
Hembudsförbehåll i handelsbolag
I handelsbolag finns ingen bolagsordning. Vill man ha bestämmelser som motsvarar hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll så kan dessa skriftligen inkluderas i bolagsavtalet/handelsbolagsavtalet. Läs mer om detta avtal i vår artikel om handelsbolag.
Vanliga frågor
Vad är skärpt hembud?
Ett hembudsförbehåll som gäller oavsett på vilket sett den nya aktieägaren blivit aktieägare kallas för skärpt hembud.
Vad är familjerättsligt hembud?
Ett hembudsförbehåll som inte gäller just i de fall den nya aktieägaren blivit aktieägare genom exempelvis arv, testamente, bodelning eller gåva till bröstarvinge kallas familjerättsligt hembud.
Är hembudsförbehåll samma sak som förköpsförbehåll?
Nej, ett hembudsförbehåll säger vanligtvis att aktier som sålts måste säljas tillbaka till existerande aktieägare. Ett förköpsförbehåll säger däremot vanligtvis att aktier inte får säljas utan att man först erbjuder existerande aktieägare att köpa aktierna.
Måste man ha hembudsförbehåll, förköpsförbehåll eller samtyckesförbehåll?
Nej, det finns inga krav på dessa förbehåll ska finnas. I de flesta fall är det dock att rekommendera att ett eller flera av dem används.
Ytterligare information
Den här artikeln ger en grundläggande introduktion till hembudsförbehåll, förköpsförbehåll och samtyckesförbehåll. Mer detaljerad information finns här:
- Bolagsverket.se (frivilliga bestämmelser i ett aktiebolags bolagsordning)
- Juridok.se (hembudsförbehåll och aktieägaravtal)
- Jurio.com (förköpsförbehåll och hembudsförbehåll)
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).