⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Fritt och bundet eget kapital
Eget kapital motsvarar skillnaden i värde för tillgångarna och skulderna i ett aktiebolags balansräkning. Detta skrivs vanligen som
EK=T-S.
Detta belyser det faktum att företagets tillgångar (T) finansieras på två sätt: dels med eget kapital (EK), och dels med skulder (S). Eget kapital indelas i två poster: fritt eget kapital och bundet eget kapital.
Artikelns innehåll:
- Introduktion
- Fritt eget kapital
- Bundet eget kapital
- Vanliga frågor
Introduktion
Eget kapital uppstår initialt som en effekt av den investering som företagets ägare gör när de startar aktiebolaget. Om företaget gör en vinst så ökar eget kapital (och vice versa vid förlust). Eget kapital består av bundet eget kapital och fritt eget kapital.
Bundet eget kapital får inte disponeras fritt. Detta innebär exempelvis att aktieutdelning inte kan ske om det skulle innebära att bundet eget kapital skulle minska.
Fritt eget kapital får disponeras fritt. En utdelning sänker fritt eget kapital, och så länge som kvarvarande fritt eget kapital är positivt kan utdelning ske, under vissa förutsättningar (läs mer om detta nedan).
Fritt eget kapital
Innehåll
- Fritt eget kapital: formel och beräkning
- Vad består fritt eget kapital av?
- Hur mycket utdelningen kan man ta ut ifrån fritt eget kapital?
- Negativt fritt eget kapital
Fritt eget kapital: formel och beräkning
Om aktiebolaget inte har gjort en nyemission eller en fondemission så beräknas fritt eget kapital enligt formeln:
Fritt eget kapital =
Förra årets värde för fritt eget kapital
+ Årets resultat
- Beslutad utdelning.
I det fall nyemission eller fondemission gjorts så ska ovanstående beräkning justeras för förändring i eget kapital som följer av dessa. Läs mer om hur det går till i våra artiklar om:
Vad består fritt eget kapital av?
Fritt eget kapital delas upp i posterna:
- Årets resultat, vilket motsvarar företagets finansiella resultat under året.
- Balanserat resultat, vilket är summan av tidigare års värden för årets resultat, det vill säga den sammanlagda vinsten/förlusten genom åren, med avdrag för samtliga aktieutdelningar.
- I förekommande fall den fria delen av överkursfonden, vilken uppstår i samband med nyemission.
För att se hur det ser ut i praktiken hänvisas till bilden nedan och även till vår mall för årsredovisning.
Hur mycket utdelningen kan man ta ut ifrån fritt eget kapital?
Tanken med fritt eget kapital är att det är den delen av eget kapital som får disponeras fritt. När det gäller utdelning är det dock så att man inte i alla situationer kan dela ut allt fritt eget kapital. Det man måste ha i åtanke gällande detta är dels beloppsregeln, och dels försiktighetsregeln, vilka båda ska vara uppfyllda för att ett visst belopp ska få delas ut i aktieutdelning.
Försiktighetsregeln motsvarar dels att en utdelning ska vara rimlig i relation till de krav och risker som finns i aktiebolaget framåt i tiden, och dels att utdelningen ska rimlig i relation till aktiebolagets framtida finansiella ställning, exempelvis gällande likviditet.
Beloppsregeln säger att en utdelning får göras endast om det finns täckning för bundet eget kapital efter utdelningen.
Negativt fritt eget kapital
Kan fritt eget kapital bli negativt? Ja, fritt eget kapital bli negativt. Detta inses genom att observera att så kan bli fallet om ett nystartat företag gör förlust (använd formeln ovan för att se detta). Ofta kallas negativt fritt eget kapital för ansamlad förlust.
Om ett företag får ett för stort negativt fritt kapital så kan det bli nödvändigt med en kontrollbalansräkning, och eventuellt ett aktieägartillskott. Läs mer om detta här:
Bundet eget kapital
Innehåll
- Vad menas med att kapitalet är bundet?
- Bundet eget kapital: reservfond, överkursfond och aktiekapital
- Så ser det ut på balansräkningen
Vad menas med att kapitalet är bundet?
Förfogandet över bundet eget kapital är inskränkt i syfte att detta kapital ska stanna i det egna företaget. Detta betyder att det inte tillåtet att dela ut bundet eget kapital till ägarna av det aktuella aktiebolaget. Detta skiljer bundet eget kapital ifrån fritt eget kapital.
Bundet eget kapital: reservfond, överkursfond och aktiekapital
Bundet eget kapital delas in i ytterligare delposter. Dessa är:
- Aktiekapital, vilket vanligtvis motsvarar det kapital aktiebolagets ägare investerade när bolaget startades. Aktiekapitalet kan också förändras under bolagets livstid. Läs mer om aktiekapital här.
- Den bundna delen av en eventuell överkursfond, vilken vanligtvis uppkommer då bolaget tar in nytt kapital via en nyemission.
- Reservfond, vilken vanligtvis inte längre används.
Så ser det ut på balansräkningen
Se bilden nedan och även vår mall för balansräkning.
Svar på vanliga frågor
Varför finns indelningen mellan bundet och fritt eget kapital?
För aktiebolag gäller begränsat ägaransvar. Detta innebär att om aktiebolaget inte kan betala sina skulder så kan som huvudregel en fordringsägare (exempelvis banken) inte kräva aktiebolagets ägare på pengar. Läs mer om detta i vår artikel om aktiebolag.
Syftet med indelningen mellan bundet och fritt eget kapital finns för att skydda aktiebolagets fordringsägare, i termer av att det säkerställer att en viss mängd kapital (motsvarande bundet eget kapital) alltid ska finnas kvar i aktiebolaget, medan resten (fritt eget kapital) kan disponeras fritt (exempelvis kan det delas ut som aktieutdelning).
Bundet eget kapital motsvarar alltså en ökad sannolikhet att en fordringsägare ska kunna få sin fordran betald.
Hur mycket eget kapital måste ett aktiebolag ha?
Om eget kapital är mindre än hälften av aktiekapitalet ska en kontrollbalansräkning upprättas. Det är mycket viktigt att löpande bevaka detta.
Hur ökar och minskar fritt och bundet eget kapital?
Följande beskriver sätt att öka och minska fritt och bundet eget kapital:
- Fritt eget kapital ökar om företaget rapporterar en vinst, och minskar om företaget rapporterar en förlust, i årsredovisningen.
- Fritt eget kapital minskar om företaget gör en aktieutdelning.
- Vid nyemission ökar vanligtvis både fritt och eget bundet kapital.
- Vid en fondemission minskar fritt eget kapital, och bundet eget kapital ökar.
- Vid en nedsättning av aktiekapitalet så minskar bundet eget kapital medan fritt eget kapital ökar.
Är eget kapital en sorts skuld?
En skuld innebär ett åtagande motsvarande att företaget måste betala pengar. Det gäller visserligen att aktiebolagets ägare sannolikt gärna vill ha pengar i form av aktieutdelning ifrån bolaget. Det finns dock ingen skyldighet att göra en sådan utdelning. Således är eget kapital i egentlig mening inte en skuld.
Ett aktiebolags tillgångar finansieras per definition av dels eget kapital, och dels av skulder. Med detta i åtanke är det likväl vanligt att tolka eget kapital som motsvarande en sorts skuld till bolagets ägare, men i egentlig mening är så alltså inte fallet.
Är eget kapital en sorts tillgång?
En vanlig missuppfattning är att eget kapital är en sorts tillgång, motsvarande exempelvis pengar på banken. Så är inte fallet. Eget kapital motsvarar istället värdet av den del av företagets (redovisningsmässiga) tillgångar som inte motsvaras av skulder. Eget kapital beskriver alltså hur företaget finansieras. Mer precist gäller:
Värdet av eget kapital = det redovisningsmässiga värdet av företagets tillgångar minus det redovisningsmässiga värdet av företagets skulder.
Vad är justerat eget kapital? Förklaring och formel
Justerat eget kapital (JEK) är term som används inom finansiell analys vid beräkning av finansiella nyckeltal. Definitionen av justerat eget kapital är:
JEK = Eget kapital + Obeskattade reserver* (1-skattesatsen för bolagsskatt).
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).