⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Kontrollbalansräkning
Artikeln förklarar vad är en kontrollbalansräkning är och när den ska upprättas. De flesta vanliga frågor om kontrollbalansräkningen besvaras.
Artikelns innehåll
- Vad är en kontrollbalansräkning och när den ska den upprättas?
- Skillnader mellan kontrollbalansräkningen och ordinarie balansräkning
- Styrelsemedlemmar och aktieägare kan bli personligt ansvariga för skulder och betalningar
- Processen efter att en kontrollbalansräkning upprättats
- Exempel på situation då kontrollbalansräkning ska upprättas
- Vanliga frågor
- Detaljerade källor
Vad är en kontrollbalansräkning och när den ska den upprättas?
En kontrollbalansräkning är en typ av balansräkning i aktiebolag.
- En kontrollbalansräkning ska upprättas om det finns skäl att anta att bolagets eget kapital är mindre än 50 % av dess registrerade aktiekapital. Läs vår artikel om förbrukat aktiekapital för ytterligare detaljer.
- En kontrollbalansräkning ska också upprättas om det saknas tillgångar tillräckliga för att betala fordran gällande utmätning ifrån Kronofogden.
Skillnader mellan kontrollbalansräkningen och ordinarie balansräkning
En kontrollbalansräkning ska upprättas i enlighet med aktiebolagets vanliga redovisningsprinciper och i enlighet med Årsredovisningslagen. Kontrollbalansräkningen ska visa bolagets ekonomiska ställning för dagen då den upprättas.
Det finns dock möjligheter att göra vissa justeringar i kontrollbalansräkningen jämfört med ordinarie balansräkning. Detta gäller främst värderingar av tillgångar, skulder och avsättningar:
- Tillgångar får i kontrollbalansräkningen i vissa fall värderas högre jämfört med den ordinarie balansräkningen.
- Skulder får i kontrollbalansräkningen i vissa fall värderas lägre jämfört med den ordinarie balansräkningen. Detsamma gäller vissa avsättningar.
Eget kapital motsvarar det redovisningsmässiga värdet av tillgångar minus skulder. Av ovanstående regler följer därför att eget kapital kan bli högre i en kontrollbalansräkning jämfört med i en ordinarie balansräkning.
För ytterligare information om värdering av tillgångar, skulder och avsättningar av kontrollbalansräkningen, se länkarna längst ned i artikeln.
Styrelsemedlemmar och aktieägare kan bli personligt ansvariga för skulder och betalningar
Om reglerna för kontrollbalansräkning inte följs så kan aktiebolagets styrelsemedlemmar bli personligt ansvariga för aktiebolagets skulder och betalningar. Detta innebär att styrelsemedlemmar kan komma att behöva betala exempelvis aktiebolagets banklån.
Under vissa förutsättningar kan även aktiebolagets ägare bli personligt ansvariga för aktiebolagets kommande skulder och betalningar.
Notera att styrelsemedlemmarnas och ägarnas betalningsansvar inte försvinner direkt i det fall eget kapital skulle öka så att det överstiger aktiekapitalet.
Som styrelsemedlem är det därför viktigt att löpande känna till tillräckligt mycket om aktiebolagets ekonomi för att vara tillräckligt säker på att det inte finns någon risk att eget kapital vid någon tidpunkt understiger 50 % av aktiekapitalet.
Se länkarna till Bolagsverkets hemsida längst ned i artikeln för detaljerad information.
Processen efter att en kontrollbalansräkning upprättats
Om kontrollbalansräkningen visar att eget kapital är högre än 50 % av aktiekapitalet behöver inget mer göras.
Om kontrollbalansräkningen visar att eget kapital är lägre än 50 % av aktiekapitalet så ska bolaget aningen träda i likvidation eller lösa kapitalbristen, vilket innebär att eget kapital ska uppgå till 100 % av aktiekapitalet. Detta ska ske enligt en formell process reglerad i lag som består av två särskilda bolagsstämmor kallade kontrollstämmor.
Aktiebolaget kan lösa kapitalbristen exempelvis enligt följande:
- Öka eget kapital via en nyemission till överkurs.
- Öka eget kapital med ett aktieägartillskott.
- Under vissa förutsättningar kan bolaget minska aktiekapitalet.
Exempel på situation då kontrollbalansräkning ska upprättas
- Ett aktiebolag har 50 000 kronor i aktiekapital.
- Den 4 november noterar styrelsemedlem NN att bolaget endast har 20 000 kronor i likvida medel. Enligt NNs information finns inga andra tillgångar i bolaget, och det finns inte heller några skulder i bolaget.
- NNs bedömning är därför att eget kapital är 20 000 kronor, vilket är mindre än 25 000 kronor som motsvarar 50 % av aktiekapitalet. NN bedömer därför att en kontrollbalansräkning måste upprättas.
- NN tillkallar till ett styrelsemöte som hålls 6 november. Under styrelsemötet bestäms att bolagets revisor ska kontaktas och att en kontrollbalansräkning ska upprättas.
- Under de kommande veckorna upprättar bolaget en kontrollbalansräkning i samarbetade med sin redovisningsbyrå. Kontrollbalansräkning visar bolagets ställning per 28 november. Kontrollbalansräkningen granskas av bolagets revisor.
Vanliga frågor
Måste man upprätta kontrollbalansräkning? Vad händer om man inte upprättar kontrollbalansräkning?
Ja, reglerna för när och hur man ska upprätta kontrollbalansräkning är tvingande. Om aktiebolaget inte upprättar kontrollbalansräkning så kan aktiebolagets styrelsemedlemmar och ägare under vissa förutsättningar bli personligt ansvariga för aktiebolagets betalningsförpliktelser. Läs mer i artikeln ovan.
Är aktiebolaget på obestånd för att det behöver upprätta kontrollbalansräkning?
Nej, aktiebolaget är inte automatiskt på obestånd bara för att en kontrollbalansräkning måste upprättas.
Ska man omnämna kontrollbalansräkningen i årsredovisningen?
Ja, om en kontrollbalansräkning upprättats eller ska upprättas räknas det som en väsentlig händelse vilken ska omnämnas i årsredovisningen.
Hur räknar man ut om en kontrollbalansräkning behövs?
Eget kapital räknas fram som det redovisningsmässiga värdet av tillgångar minus skulder. Om eget kapital är mindre än 50 % av aktiekapitalet så ska kontrollbalansräkning upprättas. Se exemplet ovan för ett förtydligande.
Hur lång tid har man på sig att upprätta kontrollbalansräkning?
En kontrollbalansräkning ska upprättas genast då det finns skäl att misstänka att eget kapital understiger 50 % av aktiekapitalet. I praktiken brukar detta tolkas som att den ska upprättas inom en månad för aktiebolag med en ägare och inom två månader för större aktiebolag.
Vad kan man göra för att undvika att behöva göra en kontrollbalansräkning?
Om man vet att det finns en risk att eget kapital kan komma att understiga 50 % av aktiekapitalet framöver så kan man undvika att så sker, och därmed undvika att behöva upprätta kontrollbalansräkning, genom att antingen öka eget kapital, eller genom att minska aktiekapitalet vilket i vissa fall är tillåtet.
Hur man i praktiken ökar eget kapital eller minskar aktiekapitalet beskrivs under rubriken Processen efter att en kontrollbalansräkning upprättats ovan.
Vår kontrollbalansräkning visade att aktiekapitalet inte är förbrukat. När måste jag upprätta en ny kontrollbalansräkning?
Så fort man har anledning att misstänka att eget kapital understiger 50 % av aktiekapitalet så ska en kontrollbalansräkning upprättas. Det spelar ingen roll om en kontrollbalansräkning upprättades exempelvis 2 veckor tidigare.
Ska kontrollbalansräkningen skickas till Bolagsverket?
Nej, kontrollbalansräkningen behöver inte skickas till Bolagsverket eller till någon annan myndighet.
Vem ska upprätta kontrollbalansräkningen?
En kontrollbalansräkning kan skilja sig ifrån den ordinarie balansräkningen gällande värdering av tillgångar, skulder och avsättningar. En kontrollbalansräkning kan därför vara svårare att upprätta än en ordinarie balansräkning. I de flesta fall är det en god idé att ta hjälp av exempelvis en bokföringsbyrå för att säkerställa att allt blir korrekt.
Ska en revisor granska kontrollbalansräkningen?
Om aktiebolaget har en revisor så ska denna granska kontrollbalansräkningen.
Vem skriver på kontrollbalansräkningen?
Kontrollbalansräkningen ska skrivas på av aktiebolagets styrelse. Det räcker om minst hälften av styrelsemedlemmarna skriver på.
Hur hanteras obeskattade reserver i kontrollbalansräkningen?
De obeskattade reserverna ska uppdelas i dels eget kapital, och dels uppskjuten skatteskuld.
Exempel: Antag att ett bolags obeskattade reserver är 100 000 kronor och att bolagsskatten är 20,6 %. I detta fall blir uppdelningen i uppskjuten skatteskuld 20 600 kronor (= 100 000 * 20,6 %) och uppdelningen i eget kapital 79 400 kronor (= 100 000 - 20 600).
Detaljerade källor
- Om kontrollbalansräkning - Bolagsverket.se.
- Skyldighet att upprätta kontrollbalansräkning, kontrollbalansräkningens innehåll och skillnad mot ordinarie balansräkning m.m. - Aktiebolagslagen (riksdagen.se).
- Personligt betalningsansvar för bolagets företrädare - Aktiebolagslagen (riksdagen.se).
- Personligt ansvar vid kapitalbrist - Skatteverket.se.
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).