⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Avsättningar
Avsättningar är en post på skuldsidan i balansräkningen. Avsättningar liknar skulder i det att de motsvararar betalningsförpliktelser till utomstående part för vilken motprestationen redan erhållits. Skillnaden är att avsättningar motsvarar sådana betalningsförpliktelser som dessutom är osäkra gällande betalningstidpunkt eller beloppsstorlek.
Den här artikeln beskriver vad avsättningar är, ger flera exempel och besvarar de flesta relaterade frågor. Även relationen till de relaterade begreppen eventualförpliktelser, ansvarsförbindelser och skulder behandlas.
Artikelns innehåll
- Vad krävs för att en betalningsförpliktelse ska räknas som avsättning? Definition och förtydligande exempel
- Exempel på avsättningar
- Omklassificering till skuld
- Vanliga frågor
Vad krävs för att en betalningsförpliktelse ska räknas som avsättning? Definition och förtydligande exempel
För att ett företag ska få ta upp en betalningsförpliktelse som avsättning i redovisningen krävs att:
- Betalningsförpliktelsen ska vara osäker gällande betalningstidpunkt och/eller beloppsstorlek.
- Det ska vara mer troligt att företaget behöver betala ett belopp i framtiden relaterad till förpliktelsen än att sådan betalningen inte krävs. Betalningen ska dessutom i sig inte ge upphov till att företaget erhåller en motprestation ifrån den som erhåller betalningen.
- Beloppet för betalningen ska tillförlitligt kunna uppskattas. En sådan uppskattning ska göras antingen utifrån tidigare års faktiska utbetalningar, eller med hjälp av ekonomiska beräkningar i enlighet med vad som är standard för den aktuella branschen och typen av avsättning.
Exempel och förtydliganden av punkterna ovan. Ett klassiskt på avsättning är pensionsavsättningar: För betalningsförpliktelser till anställdas framtida pension gäller uppenbart att det är högst troligt att utbetalning kommer att behöva göras. Vanligtvis finnas även osäkerhet gällande både betalningstidpunkt och beloppsstorlek, exempelvis eftersom man inte alltid vet när anställda kommer att gå i pension. Vidare är det vanligtvis möjligt att tillförlitligt uppskatta utbetalningar relaterade till framtida pensioner. Vid utbetalningen av pensioner erhåller företaget ifråga inte heller någon motprestation (istället erhöll företaget motprestationen under den tid då pensionären ifråga arbetade i företaget).
Exempel på avsättningar
Avsättningar kan exempelvis göras för:
- Pensioner och avgångsvederlag.
- Skatter under tvist.
- Skulder under tvist.
- Kundförluster.
- Sparad semester och semesterlön.
- Tjänster gällande revision och redovisning.
- Produktgarantier.
Omklassificering till skuld
Avsättningar gäller ofta betalningsförpliktelser med utbetalning långt fram i tiden. I många fall gäller att ju närmare tidpunkten för utbetalning kommer desto mindre osäkerhet finns. Med anledning av bland annat detta är det vanligt att avsättningar omklassificeras till skulder. Detsamma gäller i de fall tvistiga skulder eller skatter fastställs.
Vanliga frågor
Vad är skillnaden mellan avsättningar, skulder och upplupna kostnader?
Skillnaden mellan skulder och avsättningar är att det finns osäkerhet gällande betalningen för avsättningarna medan detta inte gäller för skulder. Upplupna kostnader är en sorts skuld, läs mer i vår artikel om upplupna kostnader.
Vad är skillnaden mellan en avsättning och en eventualförpliktelse eller en ansvarsförbindelse?
Eventualförpliktelser är mycket lika avsättningar. Man kan säga att en eventualförpliktelse är en sorts avsättning för vilken gäller att betalning sannolikt inte kommer att ske. Eventualförpliktelser tas inte upp i redovisningen, de omnämns istället i noterna till årsredovisningen.
Begreppet ansvarsförbindelse betydde nästan samma sak som eventualförpliktelse, men från och med år 2016 används begreppet ansvarsförbindelse inte längre inom redovisning.
Vilka redovisningsprinciper är relevanta?
Vid redovisning av avsättningar är främst försiktighetsprincipen relevant.
Ska man göra en ny värdering av avsättningarna i varje balansräkning?
Beloppet som en avsättning tas upp till i balansräkningen ska omprövas inför slutet av varje räkenskapsår.
Måste även små avsättningar tas upp i redovisningen?
Nej, de flesta avsättningar som understiger vissa beloppsgränser behöver inte redovisas. Exempelvis gäller (år 2025) att avsättningar som inte gäller pensioner och är mindre än antingen 25 000 SEK eller 10 % av eget kapital inte behöver redovisas. Läs mer på Skatteverket.se (Vilka avsättningar behöver inte redovisas?).
Är avsättningar eget kapital eller en skuld? Hur påverkar avsättningar balansräkningen?
Avsättningar är inte en del av eget kapital. Avsättningar kan snarare anses vara en viss typ av skuld, för vilken osäkerhet gäller antingen för belopp eller tidpunkt för betalning. Avsättningarna tas därmed upp på skuldsidan i balansräkningen.
Är avsättningar en kostnad? Hur påverkar avsättningar resultaträkningen?
Avsättningar är en sorts skuld och därmed gäller att avsättningar inte motsvarar kostnader och att de inte tas upp i resultaträkningen. Däremot gäller att ökningar av avsättningarna tas upp som kostnader i resultaträkningen.
Hur påverkar avsättningar kassaflödesanalysen?
Avsättningar motsvarar varken utbetalningar eller inbetalningar och påverkar därför inte kassaflödesanalysen. Betalningar som sker på grund av de betalningsförpliktelser för vilken en avsättning gjorts påverkar dock kassaflödesanalysen.
Är avsättningar avdragsgilla? Hur påverkar avsättningar skatten?
Vissa kostnader för avsättningar är avdragsgilla och minskar därmed skatten, men detta gäller inte alltid. Reglerna för vilka avsättningar som är avdragsgilla är omfattande. Läs mer på Skattemässiga avdrag för avsättningar (skatteverket.se).
Myndighetsinformation och lagrum
- Exakt hur mycket som ska tas upp i avsättning för en viss typ av betalningsförpliktelse beror bland annat på vilket regelverk för redovisning det aktuella företaget använder. Läs mer i artikeln Avsättningar för framtida utgifter (skatteverket.se).
- Avsättning i balansräkningen (skatteverket.se).
- Avsättningar regleras i bland annat Kap. 3 i Årsredovisningslagen.
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).