⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Nedskrivningar
Avskrivningar och nedskrivningar är redovisningsposter som återfinns i resultaträkningen.
Definition: en nedskrivning innebär att en tillgångs värde minskas bokföringsmässigt utöver gällande avskrivningsplan.
Innehåll:
- Vad är nedskrivningar och när görs de?
- Exempel på nedskrivning
- Så ser det ut i resultaträkningen
Vad är nedskrivningar och när görs de?
När en tillgång tas upp på företagets balansräkning görs vanligtvis en plan för hur tillgångens värde redovisningsmässigt ska avskrivas de kommande åren. Denna plan kallas avskrivningsplan. Läs mer om avskrivningar här.
En nedskrivning är en sorts avskrivning som sker utöver avskrivningsplanen. En nedskrivning av en tillgång görs då det reella värdet på tillgången är avsevärt lägre än det bokföringsmässiga värdet, och detta förhållande kan antas vara bestående. En nedskrivning är alltså en oplanerad avskrivning.
Nedskrivningar görs i syfte att uppfylla redovisningsprincipen rättvisande bild gällande att tillgångar inte ska värderas för högt på balansräkningen.
Under exakt vilka förutsättningar och på vilket sätt nedskrivningar ska och får göras bör diskuteras med exempelvis en revisor.
Exempel på nedskrivning
- Företaget 1 AB har en fordring på Företaget 2 AB om 100 000 SEK.
- Det kommer till Företaget 1 ABs kännedom att Företaget 2 AB kommer att sättas i konkurs.
- Efter diskussion med företagets revisor så beslutas att fordran ska skrivas ned (det vill sägas minskas i bokföringen) till värdet 0 SEK.
Så ser det ut i resultaträkningen
Nedskrivningar visas på samma sätt som avskrivningar i resultaträkningen. För att se ett exempel på hur det kan se ut hänvisar vi till vår mall för resultaträkning.
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).