⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Vad är debet och kredit?

Starta Eget Info Logotyp-bild

Den vänstra sidan av ett bokföringskonto kallas för debet och den högra sidan kallas för kredit.

Varje affärshändelse ska bokföras enligt Bokföringslagen. Affärshändelser bokförs i så kallade bokföringskonton, vilka ibland även kallas för T-konton. Det finns fyra sorters bokföringskonton:

  • Intäktskonton
  • Kostnadskonton
  • Tillgångskonton
  • Skuldkonton

Bokföring i debet och kredit förklaras bäst med ett exempel:

Exempel. Antag att ett företag köper en maskin med hjälp av en direktbetalning ifrån sitt bankkonto. Maskinen ska bokföras som en tillgång. Det tillgångskonto som motsvarar maskiner ska alltså öka, och tillgångskonton ökar i debet. Samtidigt ska det tillgångskonto som motsvarar likvida medel på företagskonton minska, och tillgångskonton minskar i kredit. Antag att köpet är momsfritt.

Bokföringskonton med kontonummer Debet Kredit
Maskiner och andra tekniska anläggningar. Konto 1210. 1 000 SEK
Företagskonto. Konto 1930. 1 000 SEK

Notera att beloppet 1 000 SEK har bokförts i både debet och i kredit. Så ska det alltid vara. Mer precist så ska summan av debet ska vara lika med summan av kredit för varje bokförd affärshändelse.

Vissa konton ökar i debet och minskar i kredit, medan andra minskar i debet och ökar i kredit. Läs mer om detta och se fler exempel i vår artikel om bokföringskonton.

Det finns ett stort antal olika bokföringskonton som alla har sitt eget nummer. Dessa förtecknas i en så kallad kontoplan. Läs mer i vår artikel om kontoplaner.

Det enklaste sättet att hantera debet och kredit samt olika typer av bokföringskonton i praktiken är att använda ett bokföringsprogram. Läs vår guide till att hitta rätt bokföringsprogram.

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).