⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2025
Anställningsavtal
Den här artikeln ger en kort introduktion till ämnet anställningsavtal och tar några minuter att läsa.
Artikelns innehåll
- Skriftlig information till arbetstagaren
- Anställningsavtalets innehåll
- Anställningsavtalet ska upprättas i enlighet med gällande bestämmelser
Skriftlig information till arbetstagaren
Senast en månad efter att arbetstagaren har börjat arbeta ska arbetsgivaren lämna skriftlig information till arbetstagaren om alla villkor som är av väsentlig betydelse för anställningsförhållandet. Om anställningstiden är kortare än tre veckor, är arbetsgivaren inte skyldig att lämna sådan information.
Det finns dock inga krav gällande att själva anställningsavtalet måste vara skriftligt. Det är istället vanligt att den skriftliga informationen till arbetstagaren lämnas med hjälp av ett så kallat anställningsbevis. Läs mer i vår artikel om anställningsbevis.
Anställningsavtalets innehåll
Ett anställningsavtal är ett avtal mellan en arbetsgivare och en arbetstagare som reglerar respektive parts skyldigheter och rättigheter. Anställningsavtal innehåller vanligtvis information om:
- Arbetsgivarens och arbetstagarens namn och adresser.
- Vilken dag anställningen påbörjas och vilken arbetsplats den avser.
- En specificering eller en beskrivning av arbetstagarens arbetstid och arbetsuppgifter, samt en yrkesbenämning eller tjänstetitel.
- Huruvida anställningen gäller tills vidare, eller under en begränsad tid, eller om den är en provanställning, samt de uppsägningstider som gäller. Vid provanställning måste prövotidens längd anges.
- Om anställningen är tidsbegränsad ska det istället för uppsägningstid framgå vilken slutdag som gäller för anställningen, eller vilka andra förutsättningar som gäller för att anställningen ska upphöra.
- Vilken lön som gäller, samt andra löneförmåner och hur ofta lön ska betalas ut.
- Hur mycket betald semester arbetstagaren har rätt till.
- Huruvida ett tillämpligt kollektivavtal finns.
Anställningsavtalet ska upprättas i enlighet med gällande bestämmelser
Anställningsavtal måste upprättas i enlighet med gällande lagar och regler, och i förekommande fall fackliga avtal. Arbetsgivare som bryter mot dessa bestämmelser kan bli skyldiga att betala skadestånd till såväl arbetstagare som fackförbund. För mer information se exempelvis Unionens artikel om anställningsavtal.
Det är viktigt att avtal av den här typen blir korrekt upprättade. Därför rekommenderas att exempelvis en jurist konsulteras när anställningsavtal ska skrivas.
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).