⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024

Fastställelseintyg

Starta Eget Info Logotyp-bild

Med fastställelseintyg avses:

ett intyg där det framgår att resultaträkning, balansräkning och resultatdisposition fastställs vid aktiebolagets bolagsstämma.

Artikeln täcker bland annat:

  • Fastställelseintygets innehåll och hur det inkluderas i årsredovisningen
  • Vem som skriver på fastställelseintyget
  • När fastställelseintyget ska skrivas på
  • Exempel/mall för fastställelseintyg

Fastställelseintyg: exempel och mall

Fastställelseintyget inkluderas i den kopia av årsredovisningen som skickas till bolagsverket. När fastställelseintyget skrivs ska det vara i original och skrivet på den bestyrkta (påskrivna) kopian av årsredovisningen. En mall, vilken även utgör ett exempel, för hur fastställelseintyget kan se ut är:

"Undertecknad styrelseledamot i BOLAGET AB intygar att den här kopian av årsredovisningen överensstämmer med originalet, och att resultaträkningen och balansräkningen har fastställts vid den ordinarie bolagsstämman vilken hölls 2033-05-12. Vid denna stämma beslöts att godkänna styrelsens förslag till disposition av resultatet.

Trelleborg 2033-05-12
[NAMN]
Underskrift:"

Innehåller årsredovisningen en revisionsberättelse?

Om årsredovisningen innehåller en revisionsberättelse så ska även denna intygas. I detta fall blir mallen/exemplet så här:

"Undertecknad styrelseledamot i BOLAGET AB intygar att den här kopian av årsredovisningen och revisionsberättelsen överensstämmer med originalet, och att resultaträkningen och balansräkningen har fastställts vid den ordinarie bolagsstämman vilken hölls 2033-05-12. Vid denna stämma beslöts att godkänna styrelsens förslag till disposition av resultatet.

Trelleborg 2033-05-12
[NAMN]
Underskrift:"

Så ser fastställelseintyget ut i årsredovisningen

Fastställelseintyg inkluderas i den kopia av årsredovisning som skickas till bolagsverket; se bilden nedan. Se även vår mall för årsredovisning för ett exempel på hur fastställelseintyget ser ut som en del av årsredovisningen.

Fastställelseintyg

Vad är syftet?

Syftet med fastställelseintyget är att intyga att en årsredovisning är godkänd av årsstämman (det vill säga av aktiebolagets ägare). I intyget framgår även att resultatdispositionen godkänns.

Vem skriver på fastställelseintyget?

Fastställelseintyget ska skrivas på av någon i aktiebolagets styrelse alternativt den verkställande direktören.

När ska fastställelseintyget skrivas på? Inom sju månader

Fastställelseintyget ska skrivas på senast sju månader efter att räkenskapsåret är slut. Notera dock att årsredovisningen ska skickas till Bolagsverket också inom sju månader. Det gäller även att fastställelseintyget inte kan skrivas på innan bolagsstämman äger rum. Samma dag går dock bra. Läs mer om när vad ska göras i samband med upprättande av årsredovisning här.

Exempel: Om ett bolag har kalenderår som räkenskapsår (1 januari – 31 december) så gäller att fastställelseintyget ska skrivas på senast i slutet av juli.

Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).