⌂ Hem | ✉ Kontakt | ≡ Sidkarta | © 2011-2024
Sekretessavtal
Ett sekretessavtal är ett avtal där den som skriver under avtalet förbinder sig att inte avslöja sekretessbelagd information beskriven i sekretessavtalet.
Artikelns innehåll
- Non Disclosure Agreement (NDA)
- Centrala delar i sekretessavtalet
- Användningsområden
- Anlita alltid en fackman
Non Disclosure Agreement (NDA)
Det engelska begreppet för sekretessavtal är Non Disclosure Agreement, vilket förkortas NDA. Det är vanligt att sekretessavtal kallas NDA även på svenska.
Centrala delar i sekretessavtalet
Följande punkter utgör exempel på vad ett sekretessavtal kan innehålla:
- Detaljerad information om den sekretessbelagda information som sekretessavtalet gäller.
- Detaljerad information om vilka personer som omfattas av sekretessavtalet, samt detaljer om vilka parter som den sekretessbelagda informationen får delas med. Exempelvis kan sekretessbelagd information få delas med revisorer, advokater, eller anställda inom samma bolag.
- Syftet med sekretessavtalet.
- Hur den konfidentiella informationen får användas. Exempelvis gällande begränsningar av konkurrerade verksamt.
- Hur länge sekretessen gäller. Notera att det kan finnas begränsningar gällande hur länge sekretessen kan gälla enligt lag.
- Relation till eventuella patent och liknande.
- Information om hur tvister relaterade till sekretessavtalet ska hanteras. Ibland innehåller sekretessavtalet någon form av sanktion som innebär att den som bryter mot det är skyldig att betala motparten en viss summa pengar.
Användningsområden
Sekretessavtal förekommer bland annat i samband med produktutveckling. Det kan till exempel bli aktuellt då ett företag ger ett annat företag i uppdrag att testa en produkt under utveckling. Sekretessavtal kan även rikta sig mot anställda som arbetar produktutveckling.
Sekretessavtal kan även användas när ett företag söker finansiärer. Som regel är det dock inte helt enkelt att få finansiärer att skriva på sekretessavtal och det kan finnas flera legitima anledningar till detta. Till exempel kan en finansiär inte vilja begränsa sin möjlighet att i framtiden investera i företag som är i samma bransch som det företag som idag vill ha ett sekretessavtal.
Anlita alltid en fackman
Den här artikeln ger en kortfattad och grundläggande introduktion till ämnet sekretessavtal.
För att ett sekretessavtal i praktiken ska ha den önskade juridiska effekten bör det upprättas av en kunnig jurist och i enlighet med detaljerna i varje given situation.
En anledning till detta är att sekretessavtal kan beröra andra rättsområden, som till exempel det konkurrensrättsliga. Detta kan ha som effekt att det för en lekman kan vara svårt att avgöra om ett sekretessavtal har den juridiska verkan man vill uppnå. Den som behöver ett sekretessavtal bör därför alltid vända sig till en kunnig fackman, främst en jurist.
Läs mer om sekretessavtal på Patent- och registreringsverkets hemsida: prv.se (om sekretessavtal).
Ambitionen är att innehållet på StartaEgetInfo.se ska vara korrekt; men mallar och information är gratis och används helt på användarens eget ansvar, och ska användas bara om tillräcklig kompetens innehas av användaren. Läs mer på länken ”Cookies, disclaimer & integritet” (längst ned).